Εύκολη συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι. Τα σιροπιαστά ρωξάκια με καρύδια ή χωρίς καρύδια είναι ιδανικό vegan γλυκό ή για όσους νηστεύουν.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
Για τα ροξάκια
- 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ ζάχαρη
- 2 κ.σ κονιάκ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
- 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 κ.σ κοφτές κακάο άγλυκο
- 1 κ.γλ. κανέλα
Για το σιρόπι
- 2 1/2 φλ ζάχαρη
- 2 1/2 φλ νερό
- φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλλα
- χυμό από μισό μικρό λεμόνι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα εύκολα νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι χωρίς αυγά, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κακάο σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι.
Με τα χέρια ζυμώνουμε την αφράτη και μαλακή εύπλαστη ζύμη για νηστίσιμα ροξάκια και την χωρίζουμε σε 2 μπολ.
Η μια ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα γίνει φύλλο και η άλλη θα γίνει σοκολατένια γέμιση.
Για την λευκή ζύμη φύλλο
Αδειάζουμε την λευκή ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε για 5-10’ μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω, δίνουμε σχήμα σφαιρικό και την ακουμπάμε μέσα στο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Για την σοκολατένια ζύμη
Πασπαλίζουμε το κακάο στο άλλο μπολ με την ζύμη γέμιση και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη σοκολατένια.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε στο μπολ. Σ
κεπάζουμε και το δεύτερο μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Δίνουμε σχήμα στα νηστίσιμα ροξάκια
Βγάζουμε την άσπρη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
Την χωρίζουμε σε δυο μέρη.
Την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε την σοκολατένια ζύμη.
Βγάζουμε την σοκολατένια ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε δυο μέρη. Πλάθουμε 2 χοντρά φυτίλια ρολά ζύμης. Τα αφήνουμε για λίγο στον πάγκο.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
Τοποθετούμε το ρολό σοκολατένιας ζύμης πάνω στο ανοιγμένο φύλλο και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό την μια ζύμη μέσα στην άλλη. Τσιμπάμε λίγο την ένωση για να μην ανοίξουν τα ροξάκια στο ψήσιμο.
Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό.
Ακουμπάμε το κάθε ρολό με την ένωση προς τα κάτω και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες δίχρωμης ζύμης με πάχος περίπου 2 εκατοστά.
Ακουμπάμε τα νηστίσιμα ροξάκια σε λαμαρίνα, με την κομμένη πλευρά να την βλέπουμε, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο.
Αφού τα βάλουμε όλα στις λαμαρίνες, σκεπάζουμε τα ροξάκια με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν, να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για περίπου 20-30’
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για περίπου 20 λεπτά μέχρι τα ροξάκια να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Θα σιροπιάσουμε τα ροξάκια με κρύο σιρόπι.
Μόλις βγάλουμε τα καυτά ροξακια από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 5 λεπτά και μετά λίγα λίγα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 30″.
Για πολύ ζουμερά ροξάκια και πολύ σιροπιασμένα τα μαζεύουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αναποδογυρίζουμε τα ροξάκια για να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. Τα αφήνουμε στο ταψί μέχρι να τραβήξουν όλο το σιρόπι. Έτσι, θα γίνουν πολύ ζουμερά με μπόλικο σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι δεν ανακατεύουμε ξανά. Μόλις αρχίζει να βράζει το σιρόπι μετράμε 3 λεπτά.
Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως γιατί θα σιροπιάσουμε με ζεστά ροξάκια και κρύο σιρόπι.
Μυστικά για νηστίσιμα ροξάκια
Αν η ζύμη σας κολλάει στα χέρια ρίξτε λίγο επιπλέον αλεύρι στο ζύμωμα.
Η ζύμη δεν κολλάει στο μπολ γιατί είναι λιπαρή. Άρα δεν χρειάζεται να βάλετε λάδι στο μπολ που θα φουσκώσουν.
Αφήστε τα ροξάκια να κρυώσουν τελείως στο σιρόπι τους και να στεγνώσουν ελαφρά. Έτσι είναι πιο λαχταριστά.
Απολαύστε τα αφού κρυώσουν τελείως.
Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό κλεισμένα σε αεροστεγές μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για να μην στεγνώσουν.