Μην χασετε

Μαθήματα ύπνου για νέες μαμάδες

Oι έγνοιες της μητρότητας, το βαρύ της πρόγραμμα αλλά και η αλλαγή της ώρας είναι παράγοντες που ευνοούν τις αϋπνίες. Ωστόσο υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας.

Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει μητέρα που δεν έχει παραπονεθεί για έλλειψη ύπνου μια που τόσο οι υποχρεώσεις όσο και το καινούριο πρόγραμμα που δημιουργεί το παιδί αναδιοργανώνει τη ζωή της. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ύπνος είναι μια full time υποχρέωση που έχουμε προς τον οργανισμό μας.

Οι παρενέργειες από την έλλειψη ύπνου

Ένας σωστός ύπνος μας γεμίζει με ενέργεια, αντίθετα η στέρησή του:

Advertisements

-Προκαλεί προβλήματα στη σκέψη και αδυνατίζει την ικανότητα συγκέντρωσης.

-Επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης.

-Αναστατώνει τις διατροφικές συνήθειες

-Εξασθενεί τη φυσική μας αντίσταση απέναντι στις ασθένειες. Άλλες επιπτώσεις που φέρνει η έλλειψη του είναι η μείωση της δημιουργικότητας και οι διαταραχές της μνήμης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς παρουσιάζουν μικρότερη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκινωμάτων.

Advertisements

Πόσες ώρες ύπνου είναι αρκετές;

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις επιστημόνων ακόμη και η έλλειψη μίας ώρας ύπνου σωρευτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Οι οκτώ με εννιά ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για το μέσο άνθρωπο, ενώ μόνο ένα 10% περίπου του πληθυσμού μπορεί να αρκεστεί σε λιγότερες χωρίς παρενέργειες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ανάγκες για ύπνο κάθε ατόμου είναι προκαθορισμένες γενετικά και δεν μπορούν να ξαναπρογραμματιστούν.  Σύμφωνα με τις στατιστικές οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες από διαταραχές του ύπνου, καθώς προς το τέλος του μηνιαίου κύκλου το σώμα είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, υποφέρει από κατακράτηση και κράμπες. Οι ώρες που κοιμάται κάθε άτομο λιγοστεύουν, καθώς τα χρόνια περνούν. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 11 ώρες ύπνο ενώ οι έφηβοι δε χρειάζονται πάνω από 9. Μετά τα 40, ο ύπνος γίνεται λιγότερο βαθύς και ακόμη λιγότερο αναζωογονητικός. Ωστόσο οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Ο ύπνος δεν αναπληρώνεται. Μία νύχτα καλού ύπνου δεν μπορεί να αντικαταστήσει έξι νύχτες με τρεις ή τέσσερις ώρες ύπνο, όπως και μία ημέρα δίαιτας δεν μπορεί να κάνει τίποτα μετά μία εβδομάδα φαγοπότι.

Μυστικά για έναν καλόν ύπνο.

Οι επιστήμονες μας λένε πως ναι και βέβαια είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, αφού ειδικά τους πρώτους μήνες το πρόγραμμα της μητέρας αναστατώνεται λόγω του θηλασμού. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξυπνάτε όταν ξυπνάει το μωρό και να αποκοιμιέστε μαζί του. Ωστόσο μετά τον πρώτο χρόνο οφείλετε να βάλετε ένα πρόγραμμα, μια που ένας ποιοτικός βραδινός ύπνος θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό:

-Φροντίστε να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Ένα στάνταρ πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε σωστά το βιολογικό σας ρολόι.

-Κάντε τη σωστή αγορά στρώματος. Ένα στρώμα ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό είναι το ιδανικό για να ξεκουράζετε το σώμα σας.

-Αποβάλετε το άγχος και το στρες της ημέρας. Οποιαδήποτε σκέψη, ανησυχία και προβληματισμό έχετε στο μυαλό σας, καλό είναι, πέφτοντας στο κρεβάτι να τις «διώχνετε» μακριά.

-Όταν αισθάνεστε κουρασμένη, να πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο. Με το να καταπιέζεστε να μείνετε όρθια δε θα πετύχετε παρά την… ολοκληρωτική εξάντληση. Αντίστοιχα αποφύγετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι αν δεν νιώθετε κουρασμένη.

Advertisements

-Αποφύγετε την τηλεόραση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα μας πληροφορεί πως τόσο η τηλεόραση, όσο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αντί για χαλάρωση προκαλούν έντονη υπερένταση και αντενδείκνυνται στις αυπνίες.
Φροντίστε για έναν ήρεμο, καλά αεριζόμενο και ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας χώρο ύπνου. Η σωστή θερμοκρασία είναι 24 – 26 °C. Το χειμώνα με την κεντρική θέρμανση ή τον κλιματισμό, η ατμόσφαιρα μέσα στο υπνοδωμάτιο γίνεται πιο ξηρή από ότι πρέπει. Ελέγξτε μήπως χρειάζεται ένας υγραντήρας στο υπνοδωμάτιό σας. Αν κοιμάστε με το μωρό κοντά σας, τότε πιθανόν να επιβάλλεται. Ο καλός ύπνος δεν θέλει ξηρή ατμόσφαιρα.

-Εάν 30 λεπτά μετά από την κατάκλιση, δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να αλλάξετε χώρο ύπνου, για να χαλαρώσετε καλύτερα. Μην στριφογυρίζετε στο κρεβάτι και αγχώνεστε χειρότερα. Σηκωθείτε, κάντε μία σύντομη δουλειά και δοκιμάστε σε λίγο να ξανακοιμηθείτε.

-Αν ξυπνάτε με την ανατολή του ήλιου, ενώ θέλετε και μπορείτε να κοιμηθείτε ακόμα, πιθανώς να φταίνε οι κουρτίνες και τα παραθυρόφυλλα. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγαλύτερη ευαισθησία στο ηλιακό φως. Καθώς ξημερώνει, η προοδευτική αλλαγή της φωτεινότητας στο χώρο του ύπνου, δίνει αυτόματα εντολή στον εγκέφαλο να βρεθεί σε εγρήγορση. Η λύση είναι απλή: αλλάξτε τις απλές κλασσικές κουρτίνες με νέες κουρτίνες συσκότισης, και κλείστε καλά από το προηγούμενο βράδυ τα παντζούρια.

Με τη συνεργασία Παντελή Στάθη, νευρολόγου

imommy.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα