Κριθαράκι με κοτόπουλο, μια παραδοσιακή, ελληνική συνταγή που αγαπάμε όλοι!
Από τον Γιώργο Τσούλη
Advertisements
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπούτια κοτόπουλο, κομμένα στη μέση
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μουστάρδα
Advertisements
500 γρ. μέτριο κριθαράκι
150 ml κρέμα γάλακτος
100 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
2 κ.σ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι
Advertisements
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ τα κοτόπουλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσεως και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις είναι έτοιμο, ψήνουμε τα κοτόπουλα, πρώτα από την πλευρά της πέτσας, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου.
- Αλείφουμε με λίγη μουστάρδα και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 1 με 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το κριθαράκι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και ρίχνουμε μέσα το ζωμό.
- Αφήνουμε το κριθαράκι να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
tip: Θωρακίζουμε πρώτα τα κοτόπουλα πριν τα βάλουμε στο φούρνο για να κάνουμε μια κρούστα απέξω και να είναι ζουμερό μέσα.
Advertisements