Υπέροχα, αφράτα, αρωματικά, νόστιμα κεκάκια λεμονιού, που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση και αρέσουν σε όλους.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 25 λεπτά | Σύνολο: 45 λεπτά
Συνταγή για: 24 κεκάκια
Υλικά συνταγής:
Αλεύρι: 2 1/3 κούπες
Μπέικιν πάουντερ: 2 1/2 κουταλάκια τσαγιού
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Βούτυρο ή μαργαρίνη: 230 γρ.
Ζάχαρη: 1 1/4 κούπες
Αυγά: 3 μεγάλα
Ξύσμα λεμονιού: από 1 μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
Βανίλια: 1/2 κουταλάκι τσαγιού εσάνς ή 1 βανιλίνη
Γάλα: 2/3 κούπας
Οδηγίες:
1. Βγάζετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη από το ψυγείο να μαλακώσουν. Βγάζετε επίσης τα αυγά και το γάλα για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και με το αλάτι. Το κρατάτε κατά μέρος.
3. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτετε το 1/3 της ζάχαρης και συνεχίζετε το χτύπημα (αν χρειάζεται, μαζεύετε το βούτυρο από τα τοιχώματα του μπολ για να χτυπηθεί ομοιόμορφα). Προσθέτετε ακόμη 1/3 από τη ζάχαρη, χτυπάτε με το μίξερ και τέλος προσθέτετε και το τελευταίο 1/3, συνεχίζοντας το χτύπημα.
4. Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά και τέλος το ξύσμα και την βανίλια.
5. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (μην παραχτυπήσετε σε αυτό το στάδιο τη ζύμη)
6. Μοιράζετε τη ζύμη σε φορμάκια για μάφιν, γεμίζοντάς τα μέχρι τα 2/3 και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά (δοκιμάστε πριν τα βγάλετε αν έχουν ψηθεί, με μια οδοντογλυφίδα). Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε 5 λεπτά να ηρεμήσουν και τα βγάζετε από τα ταψιά. Αν θέλετε τα γαρνίζετε με σαντιγί και ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού πριν τα σερβίρετε (οι θερμίδες είναι υπολογισμένες χωρίς διακόσμηση)
radicio.com