Μην χασετε

Κέικ με καραμελωμένα μήλα

Λαχταριστό και εύκολο γλύκισμα για το πρωινό σας

Υλικά

Για 6-8 άτομα

8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρης, διαιρούμενο σε (1/2 φλιτζάνι και 3/4 φλιτζανιού)
4 μήλα κόκκινα αποφλοιωμένα, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε χοντρές φέτες
3/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κούπας καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 στρογγυλή φόρμα για κέικ 24 εκ

Advertisements

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Τοποθετείτε μια βρεγμένη λαδόκολλα μέσα στη φόρμα για να κολλήσει περιμετρικά στη φόρμα μας.

Λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα γίνεται να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα), ζεσταίνουμε για περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτουμε τις φέτες μήλου στο τηγάνι και ανακατεύετε απαλά για να πάει η καραμέλα ομοιόμορφα σε όλα τα μήλα.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι τα μήλα απελευθερώσει τους χυμούς τους, περίπου 5 λεπτά.

Advertisements

Ανοίγετε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και καραμέλα πυκνώνει και παλτά τα μήλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 13 λεπτά περισσότερο.
Αφαιρέστε τα μήλα και σάλτσα καραμέλας και τοποθετείστε στον πάτο της φόρμας για κέικ.

Χτυπάμε μαζί με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά.

Προσθέστε 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 6 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα του αλευριού.

Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε άλλο μπολ χτυπήστε τη βανίλια και τα αυγά. Προσθέστε τα στο μείγμα με το αλεύρι μαζί με το γάλα. Χύστε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα για κέικ.

Ψήστε μέχρι η να κορυφή είναι χρυσή και η οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, περίπου 40 με 50 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσει το κέικ στο ταψί για 5 λεπτά. Προσεκτικά αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα ή πιάτο, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει για άλλα 15 λεπτά και σερβίρετε.

sidagi.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα