Όταν ακούτε «σαλάτα» δεν χρειάζεται να σκέφτεστε αμέσως ένα πιάτο γεμάτο μαρουλόφυλλα και λάχανο, άντε και καμιά ντομάτα. Η ακόλουθη συνταγή θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη για τις σαλάτες και να τις αγαπήσετε -και αν τις αγαπάτε ήδη, τότε σίγουρα αυτή θα γίνει από τις αδυναμίες σας!
Υλικά (για 4 μερίδες)
2 μεγάλα κρεμμύδια, 1 κομμένο στη μέση και 1 ψιλοκομμένο
4 κλαριά θυμάρι
2 μικρά φύλλα δάφνης
1 κούπα φακές, άβραστες
αλάτι, πιπέρι
500γρ. μικρές πατάτες
2κ.σ. κόκκινο ξίδι
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1κ.σ. μουστάρδα Dijon
1/4 κούπας ελαιόλαδο
2κ.γ. κάππαρη, στραγγισμένη και χοντροκομμένη
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
1/2 κούπα πλατιά φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
1. Βάλτε τις φακές σε μια κατσαρόλα με το κομμένο στη μέση σκόρδο, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης και λίγο αλάτι και καλύψτε τα με 4 κούπες νερό. Αφήστε τις να σιγοβράζουν σε μέτρια φωτιά για 25 με 30 λεπτά. Στραγγίξτε τις βγάζοντας όλα τα υπόλοιπα στην άκρη και κρατήστε τις ζεστές.
2. Όσο οι φακές βράζουν, βάλτε τις πατάτες σε μια άλλη κατσαρόλα και καλύψτε τις με κρύο νερό. Αφήστε τις για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και βγάλτε τις όταν δείτε πως μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με πιρούνι. Στραγγίξτε τις και κρατήστε τις ζεστές.
3. Βάλτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κόκκινο ξίδι σε ένα μικρό μπολ και αφήστε τα για 5 λεπτά να «κάτσουν». Ρίξτε μέσα το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο λάδι και ανακατέψτε. Προσθέστε την κάππαρη, τον μαϊντανό και το πράσινο κρεμμυδάκι.
4. Κόψτε τις πατάτες σε μικρά, ασύμμετρα κομμάτια και βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε από πάνω τις φακές και το dressing που φτιάξατε στο βήμα 3. Αλατοπιπερώστε όσο θέλετε και τέλος πασπαλίστε την σαλάτα με 1κ.σ. μαϊντανό που είχατε κρατήσει πριν.