Η εγκυμοσύνη, είναι μια από τις ωραιότερες περιόδους της γυναίκας. Οι διατροφικές συνήθειες όμως καθορίζουν την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού και είναι το Α και το Ω για την μετέπειτα σωματική του διάπλαση.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο οργανισμός έχει αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με ποιοτικά και ποσοτικά γεύματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως επακόλουθο οι ευεργετικές επιδράσεις της να βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου.
Το πρώτο στάδιο και κυρίως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κρίνεται το σημαντικότερο όσον αφορά την υγιή δημιουργία των ζωτικών οργάνων του μωρού. Έτσι, η μητέρα είναι απαραίτητο να έχει μια διατροφή πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ποσότητα του φαγητού σκεπτόμενες ότι τώρα τρώμε για δυο άτομα, όσο η ποιότητα που είναι το πιο σημαντικό από όλα.
Παράλληλα, καλό θα είναι οι μέλλουσες έγκυες να παίρνουν ορισμένα συστατικά στη συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) . Για παράδειγμα, το φυλλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα (δισχιδής ράχη, μηνιγγοκήλη κ.α) ενώ σημαντική, τόσο για την έγκυο όσο και το έμβρυο, είναι και η λήψη βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Επίσης, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στο να δεσμεύονται οι ορμόνες στους υποδοχείς τους, είναι γνωστό ότι μειώνει τις πιθανότητες υπογονιμότητας και γενικότερα κακής υγείας. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας, και τα εμπλουτισμένα αυγά είναι καλή πηγή ωμέγα-3-λιπαρών οξέων. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει 300 mg ωμέγα-3-λιπαρών οξέων την ημέρα, εξασφαλίζει τη σωστή καθημερινή ποσότητα που πρέπει να παίρνετε.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα των γυναικών είναι για το αν και πόσο απαραίτητη είναι η λήψη βιταμινών. Σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να καλύπτονται, επομένως η λήψη απαραίτητων βιταμινών και άλλων στοιχείων σε μορφή σκευάσματος είναι καθοριστικής σημασίας.
Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνει η έγκυος δεν είναι διαφορετικές από αυτές που μπορεί να παίρνει ο υπόλοιπος κόσμος. Ωστόσο, στα σκευάσματα που στοχεύουν στις έγκυες, υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για το συνδυασμό που έχουν και τις ποσότητες από κάθε στοιχείο, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εγκυμοσύνης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, που με μία κάψουλα ημερησίως, βοηθούν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα και καλύπτουν 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Τα σκευάσματα αυτά διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.
Μερικές γυναίκες αισθάνονται καμιά φορά ζάλη μετά τη λήψη βιταμινών. Σε άλλες περιπτώσεις, η λήψη σιδήρου προκαλεί δυσκοιλιότητα. Αν οι βιταμίνες φαίνεται να σας προκαλούν ναυτία, πάρτε το χάπι σας νύχτα, ή με ένα σνακ. Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, να πίνετε άφθονο νερό, συμπεριλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, σωματική άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σας, με σύμφωνη πάντα τη γνώμη του ιατρού σας.
Σωτήρης Ν. Μήτρου
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
ygeiaonline.gr