Σας έχει συμβεί να ξυπνάτε το πρωί και το μόνο που θέλετε είναι να μείνετε κάτω από το πάπλωμα όλη μέρα, και να μην δείτε κανέναν και να μην κάνετε τίποτα και να μην ακούτε κανέναν να σας αποκαλεί «μαμααά»;
Σας έχει συμβεί μετά από αυτό να νιώθετε άσχημα που τα σκεφτήκατε όλα αυτά; Ανάμεσα στους πυρετούς , τα ξενύχτια, το θηλασμό, τους εμετούς, τα temper tantrums, τις ατελείωτες ώρες μαθημάτων, τα πήγαινε και τα έλα, μας βγαίνει και ένα ΕΛΕΟΣ, σωστά;
Τι κάνουμε λοιπόν όταν αρχίζουμε να το «χάνουμε» πχ. όταν ακούμε και βλέπουμε το μικρό μας να το πιάνουν οι τσιρίδες μέσα στο εμπορικό και να κοπανιέται στα πατώματα ενώ όλοι βλέπουν και…..ευχόμαστε να μην υπήρχε όλο αυτό; Πώς να το «αγαπήσουμε;».
Tip #1. Να ζούμε το Παρόν
Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει να ξεφεύγει από το παρόν είτε με την ανάμνηση μιας όμορφης φάσης από το παρελθόν ή από ένα ονειροπόλημα για το πώς θα είναι το μέλλον μας. Για μια μητέρα που ακούει το μωρό της να τσιρίζει, ή να κάνει εμετό , δεν είναι παράξενο να σκέφτεται τι όμορφα που ήτανε χωρίς μωρό, ή να σκέφτεται ότι κάποτε θα φύγει για σπουδές και θα ησυχάσει… ξέρετε… τέτοια πράγματα. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την άσχημη κατάσταση και είναι φυσιολογικό, όμως κανείς δεν είπε ότι η μητρότητα είναι εύκολη, και όλα συμβαίνουν σε όλες το ίδιο.
Εάν όμως αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε εκείνη την δύσκολη στιγμή, εάν εστιάσουμε στο εδώ και τώρα, και δούμε πόσο σημαντικές είμαστε εκείνη τη στιγμή για το παιδί μας, ότι μας χρειάζεται, και αντί να θυμώσουμε, χαρούμε γιατί μόνο εμείς έχουμε το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα της ηρεμίας και της χαράς, θα νιώσουμε δυνατές και σημαντικές και θα έχουμε πιο θετική επαφή με τα παιδιά μας εδώ και τώρα.
Tip #2. Διασκεδάστε το
Η μητρότητα και να είσαι γονιός γενικά είναι πολύ σοβαρός ρόλος από μόνος του. Θέλουμε να παραδώσουμε στην κοινωνία σοβαρούς, λογικούς ανεξάρτητους και επιτυχημένους ενήλικες, γιαυτό φυσικά θέτουμε κανόνες, όρια τα οποία τα ακολουθούμε και τα ενισχύουμε στα παιδιά μας σε καθημερινή βάση. Βάλτε τώρα στην συνταγή και την προσωπική μας καθημερινότητα, δουλειά, φίλους, οικογένεια υποχρεώσεις… Παρασοβάρεψε το πράγμα. Είτε είστε νέα μητέρα και έχετε στα χέρια σας ένα βρέφος ή ένα μεγαλύτερο παιδί, βρείτε τρόπο να το διασκεδάσετε, να το χαρείτε. Παίξτε με τα παιδιά, χορέψτε, βάψτε, κάντε κούνια, φορέστε παράξενα ρούχα, θυμηθείτε πως είναι να χαίρεσαι σαν παιδί. Θα δείτε ότι η διασκέδαση όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αγαπήσετε την δουλειά του γονιού περισσότερο αλλά θα ωφελήσει και όλη την οικογένεια.
Tip # 3 : Προγραμματίστε «Φωλιές»
Η καθημερινότητά μας είναι τόσο γεμάτη από ραντεβού, δραστηριότητες, συναντήσεις, κοινωνικά , που δεν έχουμε τον χρόνο να αράξουμε στο σπιτάκι μας, με τους αγαπημένους μας, στην φωλίτσα μας. Προγραμματίστε τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, χρόνο για να χτίζετε την φωλιά σας, να την ζεστάνετε, να την καθαρίσετε, να την ανανεώσετε.
Μαγειρέψτε με το παιδί σας, φτιάξτε κουλουράκια, δείτε όλοι μαζί μια ταινία, παίξτε επιτραπέζια, μιλήστε, γελάστε, αλλάξτε διακόσμηση στα δωμάτια, απλά να είστε στο σπίτι. Μην μιλάτε με φίλες στα τηλέφωνα, ο χρόνος αυτός είναι της φωλιάς, αγαπήστε την και θα σας αγαπήσει.
Tip # 4 : Μην συγκρίνετε
Έχετε ποτέ ακούσει την παροιμία «το χορτάρι είναι πιο πράσινο στην άλλη μεριά;». Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να σταματήσετε να αγαπάτε την οικογενειακή σας ζωή είναι να την συγκρίνετε με κάποιου άλλου. Μπορεί να είναι του γείτονα, της συναδέλφου, κάποιου από το Facebook, από κάποιο περιοδικό. ΣΤΟΠ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να συγκρίνουμε τις ζωές μας με άλλων χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει πίσω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Ο,τι χρειάζεστε βρίσκεται δίπλα σας, και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να θυμηθείτε πόσο πολύ αγαπάτε αυτό που έχετε, πόσο το χρειάζεστε, πόσο κουραστήκατε για να το αποκτήσετε, και να το αγαπήσετε ξανά από την αρχή.
Tip # 5 : Η Χρυσή Τομή
Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να βρίσκουμε τα αρνητικά σε κάθε κατάσταση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν νιώθει όμορφα με αυτό. Την επόμενη φορά που κάτι θα στραβώσει, θα βιώσουμε τις αρνητικές καταστάσεις της μητρότητας, χαλαρώστε, (το ξέρω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης) αλλά χαλαρώστε. Και αφού η καρδιά σας επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, δείτε την κατάσταση από διαφορετικό πρίσμα, θετικό, πάντα υπάρχει κάτι θετικό πίσω από κάθε πρόβλημα, π.χ. το μωρό μου ουρλιάζει μες την νύχτα και δεν με αφήνει να κοιμηθώ, αλλά είναι όμως υγιές κατά τα άλλα, έχουμε σπίτι, ζέστη, φαγητό, καταλαβαίνετε το νόημα, σωστά;
Ναι, το να αγαπώ την καθημερινότητά μου, το να αγαπώ τα προβλήματά μου, γιατί έτσι θα τα λύσω σωστά και αποτελεσματικά, είναι άβολο, δύσκολο και τις περισσότερες φορές μοιάζει ακατόρθωτο.
Αλλά η μητρότητα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου, ο ζογκλέρ που έχει να ισορροπήσει 20 πιατάκια συγχρόνως κάνει πιο εύκολη δουλειά, αλλά την κάνει γιατί την αγαπάει, όχι γιατί πρέπει, ή μήπως την κάνει γιατί πρέπει να την αγαπάει. Ένα είναι σίγουρο, ότι η μητρότητα είναι δύσκολη δουλειά, και όσο περισσότερο την αγαπάμε τόσο περισσότερο μας αγαπάει.
Κατερίνα Ευστρατιάδου Dip.L.C.
Personal Life Coach