«Δεν είμαι ο κύριος Μαμάς. Είμαι ένας πατέρας που μεγαλώνει τα παιδιά του» είναι το σύνθημα του National At-Home Dad Network. Το δίκτυο αυτό παρέχει υποστήριξη σε οικογένειες, όπου οι μπαμπάδες είναι οι κύριοι φροντιστές προσφέροντάς τους κάθε εργαλείο – από συμβουλές μέχρι σεμινάρια, ακόμα και για το πώς να φτιάξουν τα μαλλιά των κοριτσιών τους.
O Isenberg είναι ένας μπαμπάς-μέλος του National At-Home Dad Network, που έχει γίνει εξπέρ στο να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης του Talia. Γεννήθηκε το 2008 κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. O Isenberg έχοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπέβαλε αίτηση σε 360 σχολεία, αλλά έλαβε μόνο μία προσφορά εργασίας για μία θέση βοηθού Δασκάλου, έτσι εκείνος και η σύζυγός του Shira, δικηγόρος σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία αποφάσισαν ότι ήταν πιο λογικό να μείνει σπίτι να μεγαλώνει την Talia και τα άλλα δύο τους παιδιά, ενώ εκείνη εργάζεται.
Από την αρχή πολλοί αμφισβήτησαν την απόφαση του ζευγαριού. Οι άντρες του έλεγαν “Γι’ αυτό παντρεύτηκες; Για να κρατάς εσύ τα παιδιά;“ και οι γυναίκες χαριτολογώντας “Σου δίνει κανένα ρεπό η γυναίκα σου ή τα κρατάς 7 μέρες την εβδομάδα;“. Πολλοί τον κατέκριναν επειδή δεν ήταν ο..κουβαλητής της οικογένειας όπως υποτίθεται ότι οφείλει να είναι κάθε άντρας.
Μόνος του με τρία παιδιά στο σπίτι δεν ήξερε πώς να τα βγάλει πέρα. Χρειαζόταν επειγόντως βοήθεια, έστω μερικές συμβουλές και από τη στιγμή που δεν βρήκε σεμινάρια ή μαθήματα που να απευθύνονται σε μόνους μπαμπάδες ζήτησε τη βοήθεια της οργάνωσης “Mommy and Me“ με την ελπίδα ότι θα τον αφήσουν να συμμετάσχει στα μαθήματα παρά το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή απευθυνόταν σε γυναίκες. «Δεν μας έχει τύχει κάτι παρόμοιο αλλά οι μπαμπάδες είναι και αυτοί γονείς και έχουν κάθε δικαίωμα».
Ο Isenberg δυσκολεύτηκε πολύ: “Στην αρχή ένιωσα να πνίγομαι στη μοναξιά μου“.
Τελικά κατάφερε να βρει μία ομάδα που αφορούσε μπαμπάδες που μένουν σπίτι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. “Οι σχέσεις ανάμεσα στους μπαμπάδες εκεί ήταν πραγματικά στενές και αυτό με χαροποίησε. Είναι πολύ δύσκολο για έναν εργαζόμενο γονέα να καταλάβει τι περνάμε“.
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους μπαμπάδες που μένουν στο σπίτι. Όταν η Talia ήταν μωρό o Isenberg θυμάται ότι ήταν ο μοναδικός μπαμπάς με τρία παιδιά στο σούπερ μάρκετ τα πρωινά που υποτίθεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και εκτός από εκείνον υπάρχουν και άλλοι μπαμπάδες που βγαίνουν τα πρωινά για ψώνια με τα παιδιά τους και δεν εργάζονται. “Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή για τους μπαμπάδες που μένουν στο σπίτι. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τύπος οικογένειας“.
Πολλές εταιρίες επίσης έχουν αναδιαμορφώσει τις αντιλήψεις τους για το ρόλο του μπαμπά και γίνονται απροσδόκητοι σύμμαχοί τους. Γρήγορα οι εταιρείες αυτές και πολλά διαφημιστικά πρακτορεία κατάλαβαν ότι με την πώληση προϊόντων μόνο σε μητέρες δημιουργούσαν ένα κενό στην αγορά. Πολλές διαφημιστικές δήλωσαν ότι δέχτηκαν παράπονα και διαμαρτυρίες και αποφάσισαν να ρυθμίσουν με διαφορετικό τρόπο το μάρκετίνγκ τους.
Ένα πράγμα που εξακολουθεί να ενοχλεί τον Isenberg είναι όταν οι μαμάδες τον αποκαλούν καλοπροαίρετα πάντα, “Κύριο Μαμά“. Λέει ότι προτιμά να τον αποκαλούν απλώς μπαμπά.
Σήμερα η Talia είναι σχεδόν 12 χρονών, o Oren 9 και ο Sivan 6. Όταν ο Oren ρωτήθηκε τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει απάντησε: “Θέλω να μείνω σπίτι να μεγαλώσω τα παιδιά μου“.
O Isenberg έχει πλέον την αγάπη και την υποστήριξη όλων. Ένας άλλος μπαμπάς, ο Darien πού μεγαλώνει μόνος την 7χρονη κόρη του Isabella προσέγγισε τον Isenberg, ξεκίνησε και εκείνος να παρακολουθεί σεμινάρια και μαθήματα για μόνους μπαμπάδες. Έχει και μεγαλύτερα παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τα οποία μένουν και αυτά μαζί του.
“Είμαι ένας μόνος μπαμπάς που μένει στο σπίτι, εργάζεται από το σπίτι και δεν έχει καθόλου χρόνο για τον εαυτό του“, είπε. Αυτό είναι ένα συναίσθημα γνώριμο για πολλούς μονογονείς ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσο δύσκολη και αν θεωρεί την κατάστασή του ο Darien, η αποδοχή του κόσμου είναι μεγαλύτερη και πολλές μαμάδες τον καλωσορίζουν σε διάφορες δραστηριότητες που θέλει να συμμετάσχει με την κόρη του. “Πλέον δεν με κοιτάζουν με μισό μάτι όταν βρίσκομαι σε ένα χώρο με 300 μαμάδες και λιγότερους από 10 μπαμπάδες“.
Τελειώνοντας είπε ότι δεν θα άλλαζε με τίποτα το χρόνο που περνάει με την κόρη του. “Μου αρέσει που μπορώ να έρθω σε επαφή με την κόρη μου και να τη γνωρίσω καλύτερα. Όσες δυσκολίες και να βιώνουμε εμείς οι μόνοι μπαμπάδες έχουμε την ευτυχία να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, να τα παρακολουθούμε σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους και να χτίζουμε μία πολύ δυνατή σχέση μαζί τους“.