Θα περίμενε κανείς η απάντηση να είναι καταφατική και πως η χημεία είναι το πρωταρχικό για την οικοδόμηση μιας γερής κι ουσιαστικής φιλίας. Κατά πόσο ισχύει το παραπάνω;
Μπορεί να υπάρξει φιλία με την πρώτη ματιά, όπως συμβαίνει με τον κεραυνοβόλο έρωτα ή μήπως ο φιλικός δεσμός χτίζεται σταδιακά;
Τι είναι στην ουσία η χημεία;
Η χημεία θα μπορούσε να οριστεί ως το «κλικ», τη στιγμή αυτή που για κάποιον ανεξήγητο λόγο νιώθουμε μια σύνδεση με το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας. Και συχνά θεωρούμε πως όσο πιο γρήγορα το νιώσουμε, τόσο πιο αυθεντικό είναι το σήμα που μας δίνεται. Οι περισσότεροι το έχουμε νιώσει στα ραντεβού μας. Είναι αυτή η στιγμιαία έλξη που μας δημιουργεί την αίσθηση (ή και την ψευδαίσθηση) πως ταιριάζουμε με τον άλλο. Κι όμως η αρχική αυτή κρίση δεν επιβεβαιώνεται πάντα ενώ πολλές φορές η αληθινή αγάπη έρχεται από εκεί που απλά δεν περιμένεις.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη φιλία. Πάρε παράδειγμα από την μέχρι σήμερα εμπειρία σου. Μπορεί να θαυμάζεις μια γυναίκα απεριόριστα αλλά αυτό δε συνιστά εγγύηση για την ανάπτυξη φιλικού δεσμού. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, σίγουρα υπήρξαν άτομα με τα οποία ένιωσες να «κουμπώνεις» και να συνεννοείσαι απόλυτα, αυτό όμως δεν οδήγησε στην περεταίρω ανάπτυξη σχέσεων εκτός σχολικού/επαγγελματικού πλαισίου.
Από την άλλη ρίξε μια ματιά στους στενούς σου φίλους. Πόσο διαφορετικοί είναι από εσένα και πώς καταλήξατε να κάνετε παρέα; Κάποιους μπορεί αρχικά να τους είχες αντιπαθήσει, άλλους να τους είχες υποτιμήσει ή απλά να σου είχαν περάσει αδιάφορα. Σκέψου πως τους συναντούσες σήμερα για πρώτη φορά σε μια καφετέρια ή στο πάρκο, χωρίς να γνωρίζεις τίποτα απολύτως γι΄αυτούς. Θα ένιωθες αυτό που ονομάζουμε χημεία;
Στην πραγματικότητα δεν είναι η χημεία που μας ενώνει με τους ανθρώπους αλλά ο χρόνος και οι κοινές μας εμπειρίες. Αγαπάμε τους φίλους μας γιατί απλούστατα μας δόθηκε η ευκαιρία και ο χρόνος να δεθούμε.
Πώς ξέρω με ποιόν ταιριάζω;
Να θυμάσαι πως αυτό που θα ονομάζαμε «χημεία» δεν έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση, με επιλογές και δραστηριότητες ή με επιφανειακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Μπορεί για παράδειγμα με κάποιον να έχετε κοινή γραμμή πλεύσης, να γνωριστήκατε σε ένα πλαίσιο κοινών ενδιαφερόντων όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο, σε ένα πολιτικό κόμμα, σε σύνδεσμο ζωόφιλων αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως θα ταιριάξετε.
Οι φιλικοί δεσμοί έχουν να κάνουν με βαθύτερες ψυχικές ομοιότητες, με κοινή ηθική και αυτό που θα ονομάζαμε ποιότητα κι όχι με επιλογές και προτιμήσεις.
Μα όλοι μου οι φίλοι είναι ίδιοι με εμένα
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο οι φίλοι σου να έχουν πολλά κοινά με εσένα. Έχετε κοινά ενδιαφέροντα, ίδιες πολιτικές απόψεις, έχετε το ίδιο ενδυματολογικό στιλ και σας αρέσουν οι ίδιες ταινίες. Μήπως απλά έτυχε να γνωριστείτε χάρη στις κοινές σας ασχολίες; Και γιατί δέθηκες με αυτά τα συγκεκριμένα άτομα;
Έρευνες, άλλωστε, έχουν δείξει πως η καθημερινή επαφή ευνοεί την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων.
Τι πρέπει να ξέρεις για τη χημεία μεταξύ φίλων;
Είναι σημαντικό να νιώσεις οικεία και να υπάρξει κάποια επικοινωνία μεταξύ φίλων, ήδη από την πρώτη στιγμή γνωριμίας. Οπότε, σε αυτό το βαθμό η χημεία είναι απαραίτητη. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι απόψεις μας και οι επιλογές μας καθορίζουν τις φιλίες μας. Μπορούμε να δεθούμε με ανθρώπους που με την πρώτη ματιά θα απορρίπταμε κι αυτή είναι η μαγεία της φιλίας. Δε χρειάζεται να περιμένεις για την τέλεια φιλία! Άσε χώρο για γνωριμίες και ουσιαστικές σχέσεις….