Η γλώσσα, λένε, κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Και υπάρχουν φορές που αυτή η φράση πραγματικά αποδεικνύεται.
Κυρίως πάνω στα νεύρα σου. Ανοίγεις το στοματάκι σου, κάνεις link με το θυμό σου και τσακίζεις την ψυχολογία του.
Υπάρχουν όμως και μερικές φορές που δεν είναι αυτός ο στόχος σου, αλλά μια φράση που μπορεί να σου ξεφύγει είναι ικανή να τραυματίσει τον σύντροφό σου.
Ζητήσαμε λοιπόν από την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη να μας πει δέκα φράσεις που μπορεί να πληγώσουν και καλό είναι να μην τις πεις στον σύντροφό σου.
1.“Είσαι ίδιος ο πατέρας σου”
Γιατί μπορεί ο πατέρας του να μην ήταν και το καλύτερο πρότυπο ή γιατί αυτό μπορεί να μην αποτελεί κοπλιμέντο ή γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Γενικότερα, οι συγκρίσεις και οι κουβέντες που περιλαμβάνουν γονείς καλό να αποφεύγονται.
2.“Εγώ δεν είμαι μάνα σου”
Πρώτον, η μάνα είναι ιερή. Και μόνο που χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη είναι μεγάλο ρίσκο. Συν το ότι υπονοείς ότι κάτι έχει μπερδέψει ο αγαπημένος σου και αυτό επίσης δεν είναι καλό.
3.“Μου θυμίζεις τον πρώην μου”
Ε καλά, τον σκότωσες. Καταρχάς, βάζεις έναν άλλον άντρα στην κουβέντα. Δεύτερον, για να είναι πρώην, για να τον έχει φάει το παρελθόν μάλλον δεν ήταν και τόσο σωστός ή τόσο σημαντικός. Ακόμα και στην περίπτωση που εκείνος σε άφησε, σημαίνει ότι σε πλήγωσε. Από όπου κι αν την πιάσεις αυτή την ατάκα, καλό δεν έχει.
4.“Καλά μου το έλεγαν να προσέχω μαζί σου”
Πρώτον, παραδέχεσαι ότι κάποιοι δεν τον συμπαθούν, κάποιοι μίλησαν άσχημα για τον σύντροφό σου και υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιοι από τους φίλους σου που τους συναναστρέφεται κιόλας σε κοινές εξόδους.
Επίσης, όπως καταλαβαίνεις, του λες ότι δεν είσαι ικανοποιημένη από τον χαρακτήρα του.
5.“Καλά καθόμουν στην ησυχία μου, τι ήθελα τώρα και έμπλεξα;”
Έμπλεξα; Πολύ αρνητική λέξη. Πονάει. Και όπως καταλαβαίνεις με μια και μόνο φράση του ακυρώνεις όλη τη σχέση. Του βάζεις την ταμπέλα “λάθος επιλογή” και τον διαλύεις.
Ή εκνευρίζεται, προσβάλλεται και φεύγει. Think before you talk!
6.“Ποιος είπε ότι φιλάς τον βάτραχο και τον κάνεις πρίγκιπα;”
Πρώτον, τον λες βάτραχο. Δηλώνεις ότι γνώρισες έναν βάτραχο. Και τελικά, δηλώνεις ότι παραμένει βάτραχος.
7.“Κάθε πότε κάνεις μπάνιο;”
Καθόλου διακριτικό. Προσβλητικό. Αλλά ακόμα κι αν έχεις παρατηρήσει κάποιο τέτοιου τύπου ενοχλητικό πρόβλημα βρες έναν πιο κομψό τρόπο.
8.“Μήπως πρέπει να αλλάξεις τρόπο ξυρίσματος;”
Δεν μου αρέσεις. Πρέπει κάτι να κάνεις με την εμφάνισή σου για να σουλουπωθείς λίγο. Κάνε κάτι. Δεν μου αρέσεις! Δεν μου αρέσεις! Δεν μου αρέσεις!
9.“Μην πίνεις τόσες μπύρες, γιατί κοίτα τι κοιλιά έκανες;”
Τον μειώνεις, τον προσβάλλεις και του το λες και με άσχημο τρόπο. Δεν λέω, καλό είναι κάποιος να προσέχει το σώμα του, τη διατροφή του, τον εαυτό του, αλλά μεταξύ μας τώρα νομίζεις ότι εκείνος δεν το ξέρει ότι έχει κάνει κοιλίτσα; Τον πονάς όταν του το υπενθυμίζεις έτσι σκληρά. Και του βγάζεις και την μπυρίτσα του από τη μύτη.
10.“Σου έχω πει να μην φοράς αυτό το μπλουζάκι γιατί σε κάνει χάλια.”
Πρώτον, δεν είσαι ωραίος έτσι. Δεύτερον, δεν είσαι καλοντυμένος. Τρίτον, δεν έχεις γούστο. Τέταρτον, δεν είναι και το καλύτερό μου να σε κυκλοφορήσω έτσι έξω.
Όλα είναι υποκειμενικά, σχετικά.
Και όπως λέει και η ψυχολόγος “οι φράσεις αυτές μειώνουν την αυτοεκτίμησή του. Κάνουν ζημιά στον άλλον. Υπάρχουν κάποια σχόλια που δεν πρέπει να τα λέει κάποιος στον σύντροφό του διότι βάζει σε μεγάλη δοκιμασία την σχέση δεδομένου ότι δείχνουν ότι δεν τον σεβόμαστε, δεν τον εκτιμάμε, δεν τον θαυμάζουμε, άρα τι στα κομμάτια κάνει μαζί μας και εμείς μαζί του;”
ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
“Αντίστοιχα ούτε κι εμείς οι γυναίκες θέλουμε να ακούμε κάτι τέτοιο. Άμα σου πει ο άλλος ‘σταμάτα να τρως πίτσα έχεις γίνει σαν βαρέλι’ θα τρελαθείς. Το ίδιο λοιπόν δεν πρέπει να πεις και εσύ στον άλλον. Δεν είναι δηλαδή μόνο για τα κορίτσια να μην τα λένε στα αγόρια, αλλά και τα αγόρια να μην τα λένε στα κορίτσια. Κανένας δεν πρέπει να τα λέει αυτά στον άλλον. Και αν μας τα πούνε… καλά θα κάνουμε να φύγουμε από έναν τέτοιο άνθρωπο”.