Το μοίρασμα των ιστοριών μεταξύ γονέων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, μπορεί να σάς βοηθήσει να διακρίνετε τις αστείες πλευρές και αυτές που πραγματικά έχουν ένα νόημα για εσάς.
Υπάρχουν μέρες, που οι ευθύνες των ανθρώπων που έχουν πρόσφατα γίνει γονείς, φαντάζουν δυσβάσταχτες, κουραστικές.
Ίσως νιώσετε ότι χάνετε την υπομονή σας, ότι ο χρόνος πιέζει, ότι τα καθήκοντα σας καθηλώνουν και τα τρεξίματα σας βαραίνουν.
Πράγματι, όλες οι μέρες δεν μπορεί να είναι ίδιες, ούτε βέβαια η διάθεση ή οι αντοχές κινούνται σε σταθερά πάντα επίπεδα.
Ενδεχομένως μια από αυτές τις γκρίζες μέρες μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να φωνάζει υπερβολικά στα παιδιά, να παραπονιέται αδιευκρίνιστα στον/ στη σύντροφο, ή να στεναχωριέται. Ίσως ακόμη, κάποιες ενοχές επιχειρήσουν να σας επισκεφθούν, με την πρόφαση ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε ικανοποιητικά τις καταστάσεις που προκύπτουν με τα παιδιά σας, όπως «θα έπρεπε» μια «καλή» μαμά ή ένας «επαρκής» μπαμπάς να κάνει.
Ας μην ξεχνάμε ότι ως νέοι γονείς, προσπαθείτε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα αποθέματά σας, σε μια εποχή που επιβάλλει έντονους ρυθμούς, χωρίς να λαμβάνει πάντα υπόψιν τις προτεραιότητες που εσείς θέλετε να θέσετε στην καθημερινότητά σας.
Πολλές φορές συμβαίνει, οι κοινωνικές ιδέες που προωθούν τον ανταγωνισμό, να πολιορκούν την σκέψη και την δράση σας με τα υποτιθέμενα σταθερά κριτήρια «σωστής» ή «λανθασμένης» γονεικής πρακτικής.
Όμως ας πάρουμε μια ανάσα. Τί θα λέγατε να κινηθούμε προβοκατόρικα; Ας γυρίσουμε την πλάτη στην απομόνωση και το στρες.
Αρκετοί γονείς, στις συζητήσεις μαζί τους, μου περιγράφουν την συνήθεια που αποφάσισαν να ιυοθετήσουν, καθώς φάνηκε να λειτουργεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικά για αυτούς σε πολλαπλά επίπεδα. Ορισμένοι μάλιστα την έχουν αποκαλέσει «η έξυπνη μέθοδος». Πρόκειται για την οργάνωση τακτικών συναντήσεων με άλλους γονείς μικρών παιδιών.
Η συγκεκριμένη συνήθεια συνέβαλλε στην απομυθοποίηση των καθημερινών δυσκολιών εκ μέρους των γονέων, την αποκατάσταση της ψυχικής τους ισορροπίας, την κοινωνικοποίησή τους, ακόμη και την εγγύτητά τους ως ζευγάρι .
Όλοι οι άνθρωποι χρειαζόνται τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνοι τους στηνβάρκα της καθημερινότητας, ότι ο τρόπος που δρούν ως γονείς δεν καταδεικνύει κάποιο ελαττωματικό χαρακτηριστικό της ταυτότητάς τους. Η απενεχοποίηση και αναπόσπαστη ανακούφιση επέρχεται μόλις συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που παλεύουν με τα ίδια ή παρόμοια θέματα, ή έστω και μια φορά στην ζωή τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτά.
Ίσως η πρώτη απόπειρα να οργανώσετε “την ομάδα του καφέ”, να μην πετύχει για κάποιο λόγο. Αν δεν αποθαρρυνθείτε θα μπορούσατε να πάρετε ενδεχομένως την πρωτοβουλία και να πλησιάσετε έστω και έναν άλλον άνθρωπο που κινείται περισσότερο στο ίδιο μήκος κυματος με εσάς.
Η συνάντησή σας θα μπορούσε να γίνετε σε σπίτια ή σε καφετέριες, ενώ μπορεί ακόμα να προτιμήσετε να περάσετε χρόνο μαζί κάνοντας μια δραστηριότητα π.χ γυμναστική ή χορό. Κάποια άλλα νυχτοπούλια μπορεί να προτιμήσουν ένα χαλαρό ποτάκι.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως θα έχετε κάποιον ή κάποιους να μοιραστείτε τις δύσκολες στιγμές και να απολαύσετε την αφήγηση των ευχάριστων καταστάσεων, του γέλιου.
Το μοίρασμα των ιστοριών μεταξύ γονέων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, μπορεί να σάς βοηθήσει να διακρίνετε τις αστείες πλευρές και αυτές που πραγματικά έχουν ένα νόημα για εσάς, από τις άνευ βαρύτητας ή περισσότερο αντίξοες πλευρές των βιωμάτων σας.
Πήτερσεν Κασσάνδρα
Ψυχολόγος – Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια
iatronet.gr