Μην χασετε

Γλυκό καμινάδα: Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπητά γλυκά της Ευρώπης

Πως να φτιάξετε το πιο νόστιμο γλυκό καμινάδα, αλλιώς και trdelnikένα από τα πιο διάσημα και αγαπητά γλυκά της Ευρώπης, τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Ένα γλυκό σνακ για κάθε ώρα και στιγμή.

 

Από τον Γιώργο Τσούλη

 

Advertisements

ΥΛΙΚΑ

  • 220 ml γάλα
  • 7 γρ. ξερή μαγιά
  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό, medium
  • 1 κρόκος αυγού, medium

 

Για το άλειμμα:

  • Βούτυρο, λιωμένο

 

Για το σερβίρισμα:

  • Λιωμένη σοκολάτα

 

Advertisements

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και το μείγμα με τη μαγιά. Ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι.

Μόλις είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα, να φουσκώσει η ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C στον αέρα.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και την κόβουμε με ένα ίσιο μαχαίρι, σε 8 ίσα μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και μετά ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λωρίδα μήκους 60 εκ.

Παίρνουμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και δημιουργούμε κώνους 20 εκ. μήκους, ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε το ζυμάρι. Στο εσωτερικό του κάθε κώνου έχουμε τη λαδόκολλα και απέξω έχουμε το αλουμινόχαρτο.

Αλείφουμε το εξωτερικό μέρος του κώνου με λίγο βούτυρο και τυλίγουμε γύρω-γύρω από τον κώνο το ζυμάρι. Αλείφουμε το ζυμάρι με βούτυρο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα ζυμάρια.

Ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν. Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Advertisements

Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με ζεστή, λιωμένη σοκολάτα.

 

*tip: Κολλάμε καλά τις άκρες, για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.

 

giorgostsoulis.com

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα