Gingerbread, το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό! Τί σας θυμίζει αυτή η απίστευτη γεύση και με ποια αγαπημένη μας ελληνική συνταγή μοιάζει; Αν φτιάξετε αυτό το γλυκό μια φορά, θα γίνει το αγαπημένο σας για τις γιορτινές μέρες και θα το ζητάτε όλο το χρόνο.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
- 200 γραµ. βούτυρο μαλακό
- 200 γραµ. ζάχαρη
- 200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
- 50 γραμ. χυμός πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
- 300 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γλ μπέικιν
- 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γλ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 50 γραμ. ψιλοκομμένο φρουί γκλασέ
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
- 1 3/4 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γλ. κάρδαμο
- 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ, πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το gingerbread ή όπως το λέμε στα ελληνικά χριστουγεννιάτικο κέικ, είναι πεντανόστιμο και θα θες να το φας ξανά και ξανά.
Στη συνέχεια για τη συνταγή μας,
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 23 εκατοστά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από πορτοκάλι.
- Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
- Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά.
- Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Το μυστικό για τα Χριστουγεννιάτικα κέικ
Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα από κάρδαμο και τζίντζερ πίτα του Αγίου Φανουρίου, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελωμένο μπισκότο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα.
- Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
- Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με το μείγμα για κέικ.
- Τα κ. γλ. όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
- Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160ºC βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
- Δε το βγάζουμε από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
- Το αφήστε το μείγμα για κέικ να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα του κέικ και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
- Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρί και όσο είναι ρευστή το περιχύνετε.
- Καλύψτε το γλυκό με γλάσο, αφού κρυώσει τελείως.