Μήπως αισθάνεστε πως θυμώνετε συνέχεια και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες αφορμές και πως δεν μπορείτε να ηρεμησετε; Αισθάνεστε πως σας φταίνε όλα και ανάβετε σαν το φυτίλι με το παραμικρό; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε για να γίνετε πιο φιλικοί προς το διπλανό σας κι όχι βόμβα έτοιμη να εκραγεί;
H δρ Sandi Mann, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Central Lancashire υποστηρίζει πως ο θυμός υπήρχε στους ανθρώπους ως μέσο αντίδρασης και διεκδίκησης. Ο θυμός κάποτε αποτελούσε κλειδί επιβίωσης, όταν κάποιος υπερασπιζόταν τη στέγη, την τροφή και την ασφάλειά του.
«Η οργή βοήθησε τους προγόνους μας να επιβιώσουν. Βλέπετε, εάν έμεναν αδρανείς όταν κάποιος τους έκλεβε την τροφή ή απειλούσε τη ζωή τους, δεν θα τα είχαν καταφέρει. Η πείνα θύμωνε τους ανθρώπους των σπηλαίων, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την αναζήτηση τροφής. Το ίδιο συναίσθημα ενεργοποιούνταν όταν υπήρχε η υποψία της οποιασδήποτε απειλής, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση την κατάλληλη στιγμή», επισημαίνει η ειδικός.
Και συνεχίζει: «Στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα στη Δύση, σπανίως ερχόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικές απειλές. Όμως ο θυμός εξακολουθεί να υπάρχει και κάπου πρέπει να τον διοχετεύσουμε».
Ίσως γίνεστε έξω φρενών με την πρωινή κίνηση ή όταν δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα έχετε προγραμματίσει ή ακόμα και σε περιπτώσεις αναμονής για να εξυπηρετηθείτε για κάτι. Εάν έχετε φτάσει σε προβληματικό στάδιο σε σχέση με τη διαχείριση του θυμού, ιδού κάποια tips για να ηρεμίσετε και να πέσουν οι τόνοι.
- Όταν θυμώνετε ξαφνικά, μην ξεσπάτε συνέχεια. Σταματήστε και μετρήστε μέχρι το 10. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο και σκεφτείτε αν αξίζει ο θυμός σας να γίνει οργή.
- Κάντε μια βόλτα και χαλαρώστε
- Αναλογιστείτε αν άλλο σας φταίει και με άλλο τα βάζετε.
- Γυμναστείτε και αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας.