Τα περισσότερα παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή τους θα πούνε ψέματα και μπορεί να σας εκπλήξει αν ακούσετε το μικρό σας να ψεύδεται για πρώτη φορά. Μαθαίνοντας άρα το παιδί σας να λέει την αλήθεια είναι μέρος της ανάπτυξης του και εξαρτάται από και από τη δική σας προσπάθεια.
Γιατί όμως τα παιδιά λένε ψέματα;
Συνήθως τα παιδιά λένε ψέματα για να καλύψουν κάτι και να μην μπουν σε μπελάδες. Επίσης, μπορεί να λένε ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων ή για να κάνουν τα γεγονότα που εξιστορούν πιο συναρπαστικά. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ του τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι. Για αυτό και τα μικρά προσχολικής ηλικίας, συνήθως λένε αθώα ψέματα, γιατί έχουν ανεπτυγμένη φαντασία. Τα ψέματα επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά για να αποφύγουν το κήρυγμα των ενηλίκων και να πετύχουν αυτό που θέλουν. Για παράδειγμα λένε ότι έχουν τελειώσει τα μαθήματα τους, προκειμένου να βγουν έξω και να παίξουν. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να εξωραΐσει την αλήθεια είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα μικρά μπορεί να υπερβάλλουν σε αυτά που λένε, στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν τους συνομήλικους τους, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν.
Τα παιδιά αρχίζουν να λένε ψέματα από μικρή ηλικία, συνήθως τριών ετών. Και αυτό γιατί τότε αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο εύκολα μπορούν να λένε ψεύδονται και να προσαρμόζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους με αυτά που θέλουν να πούνε.
Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να ενθαρρύνετε τα μικρά σας να λένε την αλήθεια.Μόλις αρχίσουν να κατανοούν τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και ψέματος, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους εξηγήσετε πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια. Μπορείτε επίσης να στείλετε μηνύματα στα παιδιά σας ότι δεν σας αρέσουν τα ψέματα. Για παράδειγμα να δοκιμάστε λέγοντας τους ότι όταν σας κρύβουν την αλήθεια, νιώθετε λυπημένοι και απογοητευμένοι.
Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε τα μικρά σας ώστε να αποφεύγουν τις καταστάσεις όπου νιώθουν ότι πρέπει να πουν ψέματα. Για παράδειγμα αν το παιδί σας χύσει λίγο από το γάλα του και το ρωτήσετε αν το έκανε, μπορεί να μπει στον πειρασμό να σας πει ψέματα. Για να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να του πείτε απλά ότι έγινε ένα ατύχημα και να το καθαρίσετε μαζί.
Είναι σημαντικό να επαινείτε τα παιδιά σας κάθε φορά που είναι ειλικρινή μαζί σας.Όταν τους εκφράζετε τη χαρά σας, επειδή σας είπαν την αλήθεια, τα ενθαρρύνετε ώστε να ακολουθούν πάντα αυτή την τακτική. Από την άλλη μεριά καλό είναι να αποφεύγετε να τους λέτε ότι είναι ένα ψεύτες. Αυτή η ετικέτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση τους και μπορεί να τα οδηγήσει να πούνε ακόμα πιο πολλά ψέματα. Δηλαδή αν ένα παιδί πιστεύει ότι είναι ψεύτης, ενδέχεται να συνεχίσει να κρύβει την αλήθεια.
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στα παιδιά αρέσει να υπερβάλλουν και είναι καλό να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της φαντασίας τους. Για αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε τις απίθανες ιστορίες που ενδεχομένως σας πούνε, ως ψέματα, κυρίως όταν βρίσκονται σε ηλικία κάτω των τεσσάρων ετών.