Στις ρομαντικές ταινίες, τα φαινομενικά αταίριαστα ζευγάρια καταφέρνουν πάντα να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να γεφυρώνουν τις διαφορές τους.
Οι επιστήμονες όμως δηλώνουν πως αυτό δε συμβαίνει στην πραγματική ζωή και μάλιστα έχουν τα στοιχεία να το αποδείξουν!
Μελετώντας τα επίπεδα αυτοελέγχου σε ζευγάρια, οι ερευνήτριες Hristina Dzhogleva και
Cait Poyner Lamberton διαπίστωσαν πως ένας «αποτυχημένος» ερωτικός συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει τον έναν από τους δύο συντρόφους σε κακές διατροφικές, οικονομικές και όχι μόνο επιλογές.
Ο λόγος είναι ότι όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου φαίνεται πως παρασέρνει και το έτερόν του ήμισυ.
Εάν για παράδειγμα ο ένας από τους δύο είναι λίγο… τεμπέλης και αποφεύγει τη γυμναστική τότε και ο άλλος είναι πολύ πιθανό να αμελήσει τη φυσική του κατάσταση.
Σπανίως μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να έχει αίσιο τέλος, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι ερευνήτριες από το Κολλέγιο της Βοστόνης.
Οι ερευνήτριες μελέτησαν ένα σύνολο από παντρεμένα ζευγάρια και νεαρούς φοιτητές. Οι κατηγορίες των ζευγαριών ήταν τρεις: δύο σύντροφοι με υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου, δύο σύντροφοι με χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου και σύντροφοι με «μεικτά» επίπεδα αυτοελέγχου (ένας με υψηλά και ένας με χαμηλά).
Αξιολόγησαν τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των ζευγαριών τόσο στο εργαστήριο όσο και σε πραγματικές συνθήκες.
Δεν ήταν παράδοξο που τα εγκρατή ζευγάρια κατάφερναν να τρώνε υγιεινά και να αποταμιεύουν χρήματα, ενώ τα ζευγάρια χωρίς αυτοέλεγχο έκαναν ακριβώς το αντίθετο.
Το αξιοσημείωτο όμως ήταν ότι η συμπεριφορά των «μεικτών» ζευγαριών έμοιαζε κατά πολύ με αυτή των ζευγαριών με παντελή έλλειψη αυτοελέγχου.
Ο βασικός λόγος πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι ότι ο σύντροφος που διαθέτει περισσότερο αυτοέλεγχο ενδιαφέρεται περισσότερο να συνεχίσει η σχέση παρά να παραμείνει σταθερός στις απόψεις, τον τρόπο ζωής και τη νοοτροπία του.