Όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι και απαιτητικοί, μερικές φορές απλά αναγκάζεσαι να τα κάνεις όλα πολύ γρηγορότερα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως στη πορεία ρίχνεις την ποιότητα της ζωής σου, χωρίς να αναλογιστείς τις πιθανές αρνητικές συνέπειες τέτοιων επιλογών στην υγεία σου. Κάπως έτσι το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό έκανε την είσοδό του στη ζωή μας και ενώ προσπαθούμε να το αποτινάξουμε από πάνω μας, όλο και πιο συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωπες με το δίλημμα: Γεύση ή ποιότητα;
Υπάρχει άραγε εθισμός στη πολυφαγία ή απλά αδύναμοι χαρακτήρες; Μπορεί να αστειεύεσαι μερικές φορές λέγοντας πως είσαι «Chocoholic» ή «Burgerholic», όμως μήπως η πραγματικότητα είναι πιο… σκοτεινή; Πρόσφατα πειράματα έδειξαν ότι πειραματόζωα μπορεί να εθιστούν πολύ ευκολότερα στις ανθυγιεινές τροφές, απ’ ό ,τι σε αντίστοιχες πιο υγιεινές επιλογές, ενώ σύμφωνα με έρευνες ο εθισμός στο junk food μπορεί να είναι τόσο ισχυρός, όσο και ο εθισμός σε μια ναρκωτική ουσία (!). Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες τα συστατικά που περιέχονται σε αυτές τις τροφές είναι τόσο επεξεργασμένες που οργανισμός τα απορροφά σχεδόν αμέσως (σε σχέση με άλλες τροφές όπως τα προϊόντα ολικής), με αποτέλεσμα τα επίπεδα ζάχαρης στον οργανισμό να εκτοξεύονται με την ίδια ταχύτητα με την οποία πέφτουν, έτσι ώστε πολύ σύντομα το αίσθημα πείνας να επιστρέφει ισχυρότερο. Η συγκεκριμένη βίαιη αντίδραση του οργανισμού έχει παρατηρηθεί σε 2 ακόμη περιπτώσεις: Το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.
Έρευνα που διεξήχθη με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου, κατέγραψε πως η περιοχή του εγκεφάλου που είναι συνδυασμένη με το αίσθημα ευφορίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην διέγερση που προκαλεί στο junk food , με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος των ατόμων εθισμένων στο αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Έτσι, δεν είναι να απορείς που ενώ ξεκινάς να φας 2-3 πατατάκια, καταλήγεις να αδειάζεις όλη τη σακούλα!
Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις ώστε να μην πέσεις στην παγίδα;
Για αρχή απέφυγε τα όσο μπορείς: Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις να τρως μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών είναι να τις αποφύγεις εξ αρχής. Απέφυγε τους ενδοοικογενειακούς «πειρασμούς» και φρόντισε στο σπίτι σου να έχεις αντίστοιχες υγιεινές, νόστιμες και άμεσα προσβάσιμες επιλογές.
Αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις, φάε με απόλυτη σύνεση: Μην πάρεις αγκαλιά τη σακούλα με τα πατατάκια και καθίσεις μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η προσοχή σου θα αποσπαστεί και δεν θα το καταλάβεις παρά πολύ αργά.
Μην μένεις νηστική: Σύμφωνα με έρευνες η ικανότητά μας ή μη να αντισταθούμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα «χτίζεται» μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί η δύναμη θέλησής μας είναι πολύ πιο ισχυρή, ενώ μειώνεται σταδιακά κάθε ώρα. Έτσι το βράδυ, αν δεν έχεις φροντίσει να τρως τακτικά γεύματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας είσαι πολύ περισσότερο επιρρεπής σε… διατροφικές ατασθαλίες.
Θες και 5 λόγους που θα σε πείσουν να πεις «όχι» την επόμενη φορά;
1.Εμφανίζεις ρυτίδες πριν την ώρα σου, εξαιτίας των σακχάρων και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν.
2. Σε σφίγγουν τα παντελόνια σου λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλείται από την μεγάλη ποσότητα αλατιού, που περιέχουν.
3. Αν τρως πρόχειρες τροφές το βράδυ, το πρωί θα ξυπνήσεις με καούρες, αφού τα κορεσμένα λίπη που περιέχουν προκαλούν δυσπεψία, με αποτέλεσμα τα περίσσεια οξέα να φτάνουν στον οισοφάγο σου και να σε ταλαιπωρούν το επόμενο πρωί.
4. Οι έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, προκαλούν εξ ίσου έντονα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σου, κάτι που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε κακή διάθεση ή ακόμη και κατάθλιψη.
5. Τα επεξεργασμένα προϊόντα δεν περιέχουν παρά ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σου προκαλούν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
joytv.gr