Αρκετοί πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο κοιμούνται τα παιδιά, τόσο το καλύτερο για την ανάπτυξη και την υγεία τους. Εν μέρει μπορεί να μην έχουμε άδικο, αφού τα παιδιά μεγαλώνουν ενώ κοιμούνται, όμως, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood αποδεικνύει για ποιο λόγο ο μεσημεριανός ύπνος των παιδιών που έχουν κλείσει τα δύο χρόνια θα πρέπει να αποφεύγεται.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, τα παιδιά από 2 ετών και πάνω που ξαπλώνουν το μεσημέρι είναι πιο ανήσυχα και κοιμούνται πιο δύσκολα το βράδυ. Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι κοιμούνται και λιγότερες ώρες, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για τα ίδια αλλά ούτε και για… τους γονείς!
Έτσι, ενώ τα μωρά και τα παιδιά μέχρι δύο ετών μπορούν να κοιμούνται όσο τραβά η όρεξή τους και να ξεκουράζονται, το ίδιο δεν χρειάζεται να ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά που πλέον έχουν αρχίσει να μαθαίνουν τον κόσμο και να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους. Εξάλλου, όταν κλείσουν τα δύο χρόνια, πλέον είναι σε θέση να επικοινωνήσουν και να πουν στους γονείς του πότε είναι κουρασμένα για να κοιμηθούν.
Όπως γράφει η ψυχολόγος Μαρία Ιωαννίδου σε σχετικό άρθρο της “Όπως και στις υπόλοιπες ανθρώπινες ανάγκες, ο όποιος εξαναγκασμός στην ικανοποίησή τους συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του παιδιού για ελευθερία και αυτοδιαχείριση. Όσο κακοποιητικό είναι το να εξαναγκάζουμε ένα παιδί, έναν άνθρωπο, να φάει περισσότερο από αυτό που θέλει, άλλο τόσο κακοποιητικό είναι το να εξαναγκάζουμε ένα παιδί να κοιμηθεί ή έστω να ξαπλώσει κάποιες ώρες, ζητώντας του να μείνει, λες και είναι τιμωρημένο, στο κρεβάτι του χωρίς να μιλάει ή να απασχολείται με κάτι ενδιαφέρον.”