Η παρακάτω ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε στο Singleparent.gr από την ομάδα στο fb Untold Stories με την άδειά του συντάκτη του, Μιχάλη Παναγιώτη Ρούσσου ιδρυτή της σελίδας gnc.gr για τη νευροδιαφορετικότητα
Πολίτης δεύτερης και τρίτης κατηγορίας
– “Για ΑΜΕΑ δε σου φαίνεται. Μπορείς να εξυπηρετηθείς και μόνος σου. Ότι κι αν έχεις, φαίνεσαι μια χαρά.”
Αυτά τα λόγια τα άκουσα σήμερα. Στο κατάστημα της τράπεζας που πήγα για μια δουλειά.
Δε με γνωρίζεις. Αλλά ιδού η ιστορία μου.
Στα 12 μου χρόνια διαγνώστηκα ως Αυτιστικός. Το έμαθα στα 15 μου. Ανέκαθεν, όμως, ήξερα ότι λειτουργούσα διαφορετικά.
Θα με ρωτήσεις.
“Τι είναι ο Αυτισμός;”
Και θα σου δώσω 2 απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι επιστημονική και ίσως βαρετή. Η δεύτερη όμως… Χεχε.
Ας μην προτρέχουμε όμως.
<<Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.>> αναφέρει η wikipedia. (Με μεγάλο λάθος στο γενικότερο τρόπο γραφής του τι είναι ο Αυτισμός.)
Και η δεύτερη εκδοχή. Η δική μου.
<<Αυτισμός είναι να είσαι εσύ. Να μη δέχεσαι τα “στερεοτυπικά” δεδομένα της κοινωνίας, να έχεις τα μάτια σου στο νέο ή – αν όχι στο νέο – στο παλιό αλλά με μία πλήρως φρέσκια ματιά που σου δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσεις εκτός της “κοινής λογικής”.>>
Έχοντας θέσει τι είναι ο Αυτισμός, όπως και πως το νιώθω-βλέπω ο ίδιος, επιστρέφουμε στο περιστατικό.
Περιμένω αρκετή ώρα, καθώς κανένας από το κατάστημα της τράπεζας δε σηκώνει το τηλέφωνο να ενημερώσω ότι υπάρχει ΑΜΕΑ για να μπορέσω να εξυπηρετηθώ καθώς κανένας δε σέβεται το χαρτί που λέει ΑΜΕΑ.
Εν τέλει, μπαίνω μέσα. Πρώτο σχόλιο που κάνω είναι να ενημερώσω για το τηλέφωνο – περιέργως έχω καταφέρει να κάνω κατάστημα άλλης τράπεζας να το σηκώνει με αυτόν τον τρόπο – και αναφέρω το λόγο που πήγα. Αν εξαιρέσουμε ότι μου έλειπε ένα χαρτί και – είτε λογικό, είτε παράλογο το λέω αποδεκτό – μου λέει ότι και να είχα το χαρτί θα έπρεπε να έχω κλείσει ραντεβού. Ραντεβού. Ενώ δε σηκώνει ΚΑΝΕΝΑΣ τους το τηλέφωνο.
Δε σχολιάζω τίποτα αρνητικό, παίρνω βαθιά ανάσα και αναφέρω, ξανά, για το τηλέφωνο, το ότι δεν το σηκώνουν αλλά και το γενικότερο γεγονός ότι είμαι ΑΜΕΑ και υπάρχει – από το νόμο(!) – προτεραιότητα. Αλλά… Εν τέλει έκλεισε ραντεβού στις 5 Αυγούστου!
Πάω να φύγω.
– “Για ΑΜΕΑ δε σου φαίνεται. Μπορείς να εξυπηρετηθείς και μόνος σου. Ότι κι αν έχεις, φαίνεσαι μια χαρά.”
Λέει η κοπέλα με την οποία μιλούσα. Σταματάω. Γυρνάω. Την κοιτάω. Χαμογελάει. Θεωρεί ότι είπε κάτι σούπερ ουάου και μπράβο της!
– “Άρα αυτό σημαίνει ότι είμαι πολίτης δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, σωστά?”
Της απαντάω και είναι σα να ακούς να σπάει γυαλί. Η κοσμοθεωρία της, ότι είναι καλός άνθρωπος, καταστρέφεται. Λογικό. Αφού πατάει σε σαθρά θεμέλια.
– “Μα δεν το εννοούσα όπως το πήρατε!”
Αμέσως να κάνει gaslighting, δηλαδή να γίνει απόπειρα χειραγώγησης με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης μου. Και όλο αυτό για έναν απλό λόγο.
Γιατί η ίδια η κοπέλα θέλει να νιώσει το inspiration porn, ή αλλιώς να τη βρίσκει με το να αναδεικνύει τον εαυτό της σαν καλή σαμαρείτισα και γενικότερα να ανεβάσει τον εγωισμό της, δείχνοντας πόσο cool είναι με κάποιον ΑΜΕΑ!
Εν τέλει, στη λογική της, εγώ και όλοι οι ΑΜΕΑ άνθρωποι είμαστε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας!
Λυπάμαι. Εγώ νιώθω ότι είμαι πρώτης και ότι άνθρωποι σαν αυτήν είναι σκουπιδοκατηγορίας.
Υ.Γ. Η συζήτηση συνέχισε με gaslighting και όταν εξηγούσα τη σαθρή λογική της, απλά έλεγε “Αφού είμαι τόσο καλή, μπουχουχου”.
Από Singleparent.gr