Πως να φτιάξετε πεντανόστιμο γεμιστό ρολό κοτόπουλο με μπέικον και μανιτάρια!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο
- 250 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου , καθαρισμένα από ίνες και πλυμένα καλά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, μεσαίο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 0,5 εκ.
- 200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. μανιτάρια champignon, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 6 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
Για τα καραμελωμένα καρότα
- 8 καρότα
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 20 γρ. τζίντζερ, χοντροκομμένο
Για το μπρόκολο
μπρόκολο, ψητό στο φούρνο
Advertisements
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Tοποθετούμε το κοτόπουλο στο ξύλο κοπής με τη μεριά του στήθους προς τα επάνω.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζουμε να αφαιρούμε το κόκκαλο ανάμεσα από τα στήθη και την πλάτη πολύ προσεχτικά για να μη σκίσουμε το δέρμα. Διαφορετικά αν δεν μπορούμε ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κάνει.
- Τα κόκκαλα τα κρατάμε για να κάνουμε ζωμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρές μπουκιές, προσθέτουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο για 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια πάλι στο τηγάνι μαζί με τη φρυγανιά, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα αυτό και το δένουμε καλά με σπάγκο.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πριν το κόψουμε.
Για τα καραμελωμένα καρότα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τα καρότα.
- Κόβουμε το κάθε καρότο οριζόντια (να ανοίξει στη μέση) και ξανακόβουμε το κάθε κομμάτιστη μέση. Αν τα καρότα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε και πάλι στη μέση.
- Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το δενδρολίβανο, το τζίντζερ καιμόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε το μέλι.
- Μόλις αφρίσει ξανά, ρίχνουμε τα καρότα, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψί (20×25) και ψήνουμε στον αέρα, για 15 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν τα καρότα.
Για το σερβίρισμα
Advertisements