Μην χασετε

Φρέσκα λαζάνια φούρνου με κρέμα τυριών

Αγαπάμε τα ζυμαρικά, όμως στα λαζάνια μια μικρή “αδυναμία” την έχουμε… Φτιάξτε διπλή μερίδα γιατί η κρέμα τυριών δεν παίζεται…

Υλικά

Για τα φρέσκα λαζάνια

  • 300γρ. αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχινόπρασο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την κρέμα του τυριού

  • 300γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. φέτα
  • 1½ φλιτζάνι λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Για την σάλτσα ντομάτας

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 20 ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι
  • 3 κολοκυθάκια κομμένα σαν σπιρτόξυλα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τα λαζάνια: Βάζετε το αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια, κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα τα αβγά, το λάδι, το ψιλοκομμένο σχoινόπρασο και το αλάτι. Τα ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Συνεχίζετε με τα χέρια σπρώχνοντας το αλεύρι από τα πλάγια προς τα αβγά και ζυμώνετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πολύ ρίχνετε ακόμα ελάχιστο αλεύρι. Αν είναι αρκετά σφιχτή, την μαλακώνετε, ρίχνοντας μερικές σταγόνες κρύο νερό.

Φτιάχνετε τη ζύμη μια μπάλα, την πλαταίνετε ελαφρά και, κρατώντας με το ένα χέρι μια άκρη, τραβάτε με το άλλο χέρι προς τα έξω την άλλη άκρη, την διπλώνετε προς το μέρος σας και τη ζυμώνετε με την παλάμη σας. Αυτό το δίπλωμα και το ζύμωμα το επαναλαμβάνετε αρκετές φορές. Όταν ζυμώσετε το μίγμα αρκετά, το κάνετε μπάλα και το τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας.

Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και την χωρίζετε σε δύο μπάλες. Ανοίγετε με τον πλάστη δύο λεπτά φύλλα αλευρώνοντάς τα κατά το άνοιγμα και την κόβετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 15×7½ εκ. (Τη ζύμη που θα περισσέψει την διατηρείτε στην κατάψυξη για να τη χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη φορά).

Advertisements

Για την συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστείτε 18 λαζάνια (από 6 λαζάνια σε κάθε στρώση). Τα αραδιάζετε σε αλευρωμένη πετσέτα και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα βράζετε κατόπιν 2-3 λεπτά και τα σουρώνετε.

Για την κρέμα τυριού: Ανακατεύετε στο μίξερ ή με πιρούνι όλα τα υλικά μαζί και την διατηρείτε στο ψυγείο.

Για την σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια ελαφρά. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και σιγοβράζετε 20 λεπτά. Προσθέτετε τις ελιές.

Συναρμολόγηση: Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με 2-3 κουταλιές σάλτσα. Στρώνετε από πάνω δίπλα-δίπλα 6 λαζάνια και την μισή σάλτσα ντομάτας. Απλώνετε από πάνω μια δεύτερη στρώση λαζανιών και την κρέμα τυριού. Σκεπάζετε με τα τελευταία λαζάνια και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, γαρνίρετε με μερικές ολόκληρες ελιές, σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Advertisements

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαζάνια του εμπορίου.

Το παστίτσιο είναι ένα φαγητό που μπορείτε αφού το ετοιμάσετε να το διατηρήσετε άψητο στην κατάψυξη ή να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να το ψήσετε την τελευταία στιγμή.

olivemagazine.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα