Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Personality and Social Psychology Review»υποστηρίζεται πως η φιλία δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο για την ψυχολογία μας, αλλά και για την υγεία μας. Μάλιστα σε μια δεύτερη έρευνα για την σημαντικότητα της φιλίας, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους ή έναν κύκλο ανθρώπων να τους συμπαραστέκονται, έχουν ίδιο προσδόκιμο ζωής, με εκείνους που καπνίζουν 15 τσιγάρα την μέρα ή πίνουν πάνω από 6 ποτά καθημερινά.
Όσο λοιπόν βλάπτει το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία ή η έλλειψη άσκησης, άλλο τόσο βλάπτει και η έλλειψη φίλων στην ζωή ενός ανθρώπου.
Γιατί όμως η φιλία έχει τόση αξία στη ζωή μας; Και τί ακριβώς είναι αυτό που διαχωρίζει έναν καλό φίλο από έναν απλό γνωστό;
Ο πνευματικός και συναισθηματικός δεσμός που ενώνει μεταξύ τους 2 ή περισσότερα πρόσωπα, η επικοινωνία, η συνεργασία, η κατανόηση, η αφοσίωση και πάνω απ´όλα η εμπιστοσύνη είναι τα βασικά στοιχεία που εκπροσωπούν την φιλία.
Όπως ο έρωτας και η αγάπη, έτσι και η φιλία εξαρτάται απ´τον μοναδικό παράγοντα έλξης. Τον φίλο μας τον επιλέγουμε ανάμεσα από πολλούς ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά και σίγουρα δεν το κάνουμε τυχαία, αν σκεφτεί κανείς ότι οποιαδήποτε σχέση συνάπτουμε αποτελεί σχέση με τον εαυτό μας.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη για να νιώθει ισορροπημένος από πολυπλοκότητα στην ζωή του. Να έχει την οικογένειά του, την εργασία του, τις δραστηριότητές του και το κοινωνικό του πλαίσιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και η φιλία. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε την αίσθηση του ανήκειν, σύμφωνα με την πυραμίδα του Bowen και της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η φιλία μειώνει την μοναξιά, την απομόνωση, την εσωστρέφεια, την περιθωριοποίηση, τις ανασφάλειες, τους φόβους, μέχρι και την χρήση ψυχοφαρμάκων.
Ένας καλός φίλος είναι άξιος εμπιστοσύνης, στηρίζει τον φίλο του, τον κατανοεί, του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, κρατάει επαφή και βρίσκει χρόνο για εκείνον, έχει κοινά ενδιαφέροντα με εκείνον, δεν τον πιέζει( όταν νιώθει ότι δεν του δίνει ο φίλος του όλα όσα θέλει, αναρωτιέται μήπως έχει στηριχθεί υπερβολικά πάνω του).
Όπως κάθε σχέση έτσι και η φιλική χρειάζεται αγάπη και φροντίδα για να αντέξει στον χρόνο. Η αλήθεια είναι πως με τόσες υποχρεώσεις και τρέξιμο καθημερινά ο φίλος μας καμιά φορά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που έχει ανάγκη όμως η σχέση μας είναι ποιοτικό χρόνο και όχι ποσοτικό. Ας σκεφτούμε πόσο καλοί φίλοι είμαστε στους φίλους μας και αν καμιά φορά πάλι δεν είμαστε και τόσο, ας το αναγνωρίζουμε και ας το διορθώνουμε, γιατί μια ζωή χωρίς φίλους είναι μια ζωή ελλιπής.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.
jenny.gr