Μην χασετε

Η επικοινωνία στην σχέση μας: Πόσο σημαντική είναι;

Πόσο συχνά ακούω στο γραφείο μου άνδρες και γυναίκες, που παρότι κατανοούν της αξία μιας ειλικρινούς επικοινωνίας, αρνούνται να μοιραστούν με τον σύντροφό τους τα αληθινά τους συναισθήματα, τις πραγματικές επιθυμίες τους, τις ουσιαστικές ανάγκες τους.

Εύχονται όλοι κάπου μέσα τους ο άνθρωπος που έχουν κοντά τους να μπορούσε να μαντέψει τι ακριβώς σκέφτονται, πώς ακριβώς νιώθουν και κυρίως τι έχουν ανάγκη να κάνει για εκείνους.

Κι έτσι συχνά, μετά από μια σύγκρουση, ή μετά από μια στιγμή παρεξήγησης, οι ώρες περνούν με σιωπή, με ένα αίσθημα θλίψης και αγωνίας αλλά και με άρνηση να σπάσει κάποιος τις άμυνες του και να εκφράσει αυτό που πραγματικά νιώθει. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται από τον σύντροφο του.

Πώς μπορώ να ενισχύσω την επικοινωνία στην σχέση μας;

Advertisements

Μέσα στην σχέση μας, η ανάγκη για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία είναι καθοριστική. Έχω μάλιστα παρατηρήσει, μέσα από την κλινική μου εμπειρία, πώς η έκβαση μιας σχέσης στο πέρασμα των χρόνων είναι στενά συνυφασμένη με τον τρόπο που θα επιλέξει το ζευγάρι να διαχειριστεί την επικοινωνία του αλλά και τον τρόπο που θα διεκδικήσει την επικοινωνία αυτή. Συνηθίζουμε να λέμε πως η επικοινωνία είναι ο «βασιλικός δρόμος» για την διατήρηση μιας ζωντανής, υγιούς και ισορροπημένης σχέσης. Αυτό που οι σύντροφοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν, είναι πως επικοινωνία σημαίνει καταρχήν «ακούω» κι έπειτα «μιλάω»: ακούω χωρις να σκέφτομαι τι θα απαντήσω, ακούω χωρίς άμυνες και διάθεση κριτικής. Ακούω έχοντας την διάθεση να καταλάβω στην ουσία του, αυτό που ο σύντροφός μου προσπαθεί να μου επικοινωνήσει. Επικοινωνία σημαίνει δίνω και παίρνω, εκφράζω τις επιθυμίες μου αλλά και αφουγκράζομαι και εμπεριέχω τις επιθυμίες του άλλου.

Όταν ένα ζευγάρι αντιλαμβάνεται την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο, θα μπορέσει ευκολότερα να διατηρήσει μια υγιή και ζωντανή σχέση απο ότι ένα ζευγάρι που διατηρεί μια άνιση επικοινωνία όπου επικρατεί ο χρεωστικός μονόλογος («εσύ φταις για όλα»). Στο πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι άνθρωποι αλλάζουν και οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται.

Μια άσκηση επικοινωνίας!

Μια άσκηση επικοινωνίας που συχνά δίνω στο γραφείο μου είναι η εναλλαγή ρόλων πομπού και δέκτη επικοινωνίας: Ο ένας σύντροφος (Α) ξεκινά να μιλά για ένα συγκεκριμένο θέμα που τον προβληματίζει ενώ ο άλλος σύντροφος (Β) παραμένει σιωπηλός ακούγοντας προσεκτικά (καλό θα είναι να οριστεί συγκεκριμένος χρόνος- για παράδειγμα πέντε λεπτά). Έπειτα ο σύντροφος (Β) θα συνοψίσει όσα κατάλαβε πως απασχολούν τον σύντροφό του (Α) και θα πάρει εκείνος σειρά στο να εκφράσει τις δικές του σκέψεις/ ανησυχίες/ επιθυμίες. Στο κλείσιμο της άσκησης ο σύντροφος (Α) θα μοιραστεί όσα άκουσε πως απασχολούν τον σύντροφό του (Β) ενώ το ζευγάρι θα έχει ήδη αρχίσει να συνειδητοποιεί πώς η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει την ακοή, την καρδιά και την αμέριστη προσοχή μας. Άλλωστε το ουσιαστικό νόημα αυτής της άσκησης επικοινωνίας είναι το να μάθει ο κάθε σύντροφος να ακούει χωρίς να διακόπτει αλλά και να προσπαθεί να κατανοήσει ουσιαστικά όσα εκφράζει ο σύντροφός του χωρίς να προετοιμάζει την απάντηση/ υπεράσπισή του! Κυρίως, ας βοηθήσουμε τον σύντροφό μας να γίνει καλύτερος σύντροφος για εμάς και ας βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί ολοκληρωμένος.

Και να θυμάστε πως ο μόνος τρόπος για να πάρετε μέσα από την σχέση σας όλα όσα επιθυμείτε και χρειάζεστε…είναι να τα ζητήσετε!

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα