Εκλέρ με σοκολάτα γάλακτος. Ένα γλυκό που θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή και θα κερδίσετε τις εντυπώσεις. Τέλειο για παιδιά και ενήλικες.
Από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη των εκλέρ:
140 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
125 ml γάλα, πλήρες
100 γρ. βούτυρο
4 αυγά, μέτρια
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
500 γρ. γάλα
80 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
50 γρ. κορν φλάουρ
30 γρ. βούτυρο παγωμένο
3 αυγά, medium
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα:
60 γρ. άχνη ζάχαρη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα εκλεράκια:
Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα μέχρι το ζυμάρι να χάσει σχεδόν όλη την υγρασία για 5-6 λεπτά περίπου.
Αδειάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει τελείως. Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Πρέπει το ζυμάρι να είναι αρκετά κολλώδες.
Το αδειάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε με το μείγμα ίσιες γραμμές 8-10 εκ. περίπου πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους για να μη κολλήσουν.
Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε τα εκλέρ με ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Για την κρέμα:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.) και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το κορν φλάουρ, την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.), το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε με μία βαθιά κουτάλα το μείγμα με το γάλα σε δόσεις στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει θερμοκρασία το μείγμα, το μεταφέρουμε εκ νέου στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, τη μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη μεγέθους 7 εκ..
Κάνουμε μια τρύπα κάτω από το εκλέρ, τα γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε στη σακούλα ζαχαροπλαστικής και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.