Δείτε μερικούς εύκολους τρόπους για να τρώτε λιγότερο, καλύτερα και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος, χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο!
Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους για να τρώμε λιγότερο, αλλά σωστά. Προφανώς δεν θέλετε να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη υπερβολικά, ώστε να μην επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας, αλλά σίγουρα θέλετε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
Δείτε μερικούς εύκολους τρόπους για να τρώτε λιγότερο, καλύτερα και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος:
1. Πίνετε περισσότερο νερό
Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα νιώθετε. Ένα ποτήρι νερό ακριβώς πριν από κάθε γεύμα, έχει αποδειχθεί πως βοηθά στο να τρώμε λιγότερο και να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και μετά το γεύμα. Φυσικά, το να πίνουμε νερό ανάμεσα στα γεύματα είναι επίσης μια πάρα πολύ καλή ιδέα, γιατί μας βοηθά να αισθανόμαστε πλήρεις και να αποφεύγουμε το περιττό τσιμπολόγημα.
2. Μειώστε τη ζάχαρη
Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο πιο πεινασμένοι θα νιώθετε. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση ραφιναρισμένης, λευκής ζάχαρης, δημιουργεί μεγάλες αυξήσεις και πτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Όταν το σάκχαρο στο αίμα μειώνεται απότομα, μπορεί να πεινάμε υπερβολικά και να καταναλώνουμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας!
Μειώστε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο και θα δείτε πως θα αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι, ώστε να μπορείτε να τρώτε λιγότερο, χωρίς να υποφέρετε.
3. Τρώτε πιο συχνά
Ένας πολύ καλός τρόπος για να τρώτε λιγότερο συνολικά, είναι να μοιράσετε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων σας, σε πέντε ή έξι μικρά γεύματα αντί να τρώτε δύο ή τρία μεγάλα. Θα νιώθετε σαν να τρώτε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα θα τρώτε λιγότερο και θα λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες νομίζετε.
4. Μικρότερες μερίδες
Τις περισσότερες φορές, χορταίνουμε περισσότερο με τα… μάτια, παρά με το στομάχι μας, όταν γεμίζουμε το πιάτο μας. Μας αρέσει δηλαδή να το βλέπουμε γεμάτο, ακόμη κι αν δεν πεινάμε τόσο για να φάμε όλη την ποσότητα. Ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε να τρώμε λιγότερο, είναι να μειώσουμε τις μερίδες μας κατά το ήμισυ. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να φάτε περισσότερο, ξεκινήστε με το μισό από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να φάτε. Μετά από 20 λεπτά περίπου, εάν νιώθετε ακόμα πεινασμένοι, φάτε λίγο ακόμη. Και πάλι θα έχετε φάει λιγότερο από όσο θα τρώγατε εξαρχής.
5. Φάτε αργά
Το να τρώμε γρήγορα, σχεδόν εγγυάται ότι θα τρώμε και περισσότερο, επειδή το στομάχι μας δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να μας ενημερώσει ότι είναι πλήρες. Όταν όμως τρώμε αργά -αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά για ένα γεύμα- μπορούμε να νιώσουμε την αλλαγή από «πεινασμένοι» σε «ικανοποιημένοι», πολύ πιο εύκολα.
6. Πρώτα οι πρωτεΐνες
Όταν τρώτε ένα γεύμα, ξεκινήστε πρώτα με την πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στο να νιώσουμε πλήρεις ευκολότερα, έτσι ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε πιο παχυντικά φαγητά στη συνέχεια, όπως υψηλής θερμιδικής αξίας συνοδευτικά, ψωμί και επιδόρπιο. Η άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, το άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, τα ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα και φυσικά όλα τα όσπρια, είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών που μας χορταίνουν και βοηθούν στο να τρώμε λιγότερο.
7. Φυτικές ίνες
Τα φασόλια, είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών, αλλά και φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται επίσης στα περισσότερα λαχανικά (κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και στα δημητριακά ολικής αλέσεως και βοηθούν επίσης στην ισορροπία των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις, έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο.
8. Ορίστε ώρες για το πότε θα τρώτε
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πεινασμένοι συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Άσχετα από το τι ή πόσο τρώνε, νιώθουν ακόμα πεινασμένοι τις συγκεκριμένες ώρες. Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε αυτές τις ώρες, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Επίσης, μην καταναλώσετε ένα ολόκληρο πιάτο αντί για ένα σνακ, αν δεν είστε και τόσο πεινασμένοι. Μερικές φορές το να φάτε ένα υγιεινό σνακ, αντί για ένα γεύμα, είναι ευκολότερο.
9. Εστιάστε στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας στο πρωινό ή το μεσημεριανό και αποφύγετε τα βραδινά σνακ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο οργανισμός καταναλώνει μεγάλη ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα από όσα καταναλώνει, τα «καίει» μέχρι το βράδυ. Μπορούμε έτσι να τρώμε περισσότερο κατά το μεσημεριανό μας γεύμα και να αισθανόμαστε αρκετά χορτάτοι και το βράδυ.
Το δείπνο είναι το λιγότερο σημαντικό από τα τρία κύρια γεύματα, δεδομένου ότι δεν χρειαζόμαστε τόση πολλή ενέργεια στον ύπνο μας. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι το βράδυ, προτιμήστε ένα φρούτο, μια σαλάτα ή ακόμα καλύτερα, ένα ποτήρι νερό.
10. Μην αυτοπεριορίζεστε αυστηρά
Να θυμάστε ότι το σώμα μας δεν μπορεί και δεν θα χάσει (ή κερδίσει) βάρος φυσικά, πολύ γρήγορα. Εάν το σώμα σημειώσει απότομες διακυμάνσεις στο βάρος, θα υπάρξουν συνέπειες! Γι’ αυτό, μια φορά το τόσο, απολαύστε μια σοκολάτα ή μια φέτα κέικ. Απλά μην το παρακάνετε.