Μήπως αισθάνεστε ανεξήγητα και έντονα φουσκώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα στην καθημερινότητά σας; Έχετε παρατηρήσει αν αυτά ακολουθούν την κατανάλωση γάλακτος;
Αν ναι, τότε ενδεχομένως να είστε ανάμεσα σε εκείνες/ους που έχουν δυσανοχή ή δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία αυτή οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει – πέψει ένα συγκεκριμένο συστατικό του γάλακτος τη λακτόζη και οφείλεται στην ολική ή μερική έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία ουσιαστικά διασπά τη λακτόζη σε μικρότερα μόρια για να απορροφηθεί. Προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, ιδιαιτέρως το γάλα. Ένα μωρό μπορεί είτε να γεννηθεί με αυτή την ανεπάρκεια. Ένας ενήλικας μπορεί επίσης να την αναπτύξει στην πορεία της ζωής του (πιο σπάνια), κυρίως αν απέχει για μεγάλο διάστημα από την κατανάλωση γάλακτος, με αποτέλεσμα να αδρανοποιείται σε κάποιο βαθμό και να χάνει τη δραστικότητά της η λακτάση.
Το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται από μόνο του. Υπάρχουν σήμερα σκευάσματα εξωγενούς χορήγησης του υπολειπόμενου ενζύμου ή απλά μαθαίνει κανείς να αποφεύγει τροφές που περιέχουν λακτόζη, με κυριότερο το γάλα και να προτιμά αυτές που δεν την περιέχουν. Σε αντίθεση με το γάλα ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού και των τυριών είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Λόγω της ζύμωσης που υφίστανται η λακτόζη κατά την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού, η ποσότητα που περιέχεται μειώνεται σημαντικά, κάνοντάς τα πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μαλακά τυριά έχουν κατά κανόνα 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται ακόμα περισσότερο. Επίσης το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί με ειδικά προϊόντα γάλακτος ελεύθερα λακτόζης. Ακόμη υπάρχουν και υποκατάστατα μη ζωικά γάλατα, όπως σόγιας, αλλά θα πρέπει να προσεχθεί η εκδήλωση τυχών άλλων αλλεργιών, ιδιαιτέρως σε μικρές ηλικίες.
diettv.gr