Βρήκες το ιδανικό διαιτολόγιο. Μια δίαιτα που πιστεύεις πως σου ταιριάζει απόλυτα για να χάσεις τα περιττά κιλά. Και όσο την παρατηρείς, τόσο σου γεννιούνται απορίες. Πόσο λάδι πρέπει να βάλεις στη σαλάτα; Μπορείς να αλλάξεις τα γεύματα μέσα στην ημέρα ή από τη μια μέρα στην άλλη; Όταν γράφει μια μερίδα κοτόπουλο, πόση ποσότητα ακριβώς εννοεί;
Με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη σου δίνουμε πρακτικά diet tips για να ακολουθήσεις σωστά τη δίαιτα.
1. Ελεύθερα μπορείς να χρησιμοποιείς: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
2. Όπου διαβάζεις στο διαιτολόγιο δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, κράκερ, φρυγανιές και παξιμάδια φρόντισε να είναι ολικής άλεσης.
3. Φρούτα! Διαβάζεις για σνακ ένα φρούτο και αναρωτιέσαι ποιο είναι το καλύτερο. Μπορείς να επιλέξεις όποιο σου αρέσει αρκεί να είναι εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού του τσαγιού. Αντίστοιχα ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα.
4. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά σου που μπορείς να το καταναλώσεις ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
5. Διάλεξε τα γαλακτοκομικά σου προϊόντα – γάλα και γιαούρτι – με 1.5 – 2% λιπαρά.
6. Όπου η μερίδα προβλέπει ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας αφαίρεσε την πέτσα.
7. Πώς θα υπολογίσεις το ελαιόλαδο; Ο γενικός κανόνας είναι η ποσότητα να μην ξεπερνά τα 5 κ.γ. την ημέρα. Μοίρασε λοιπόν αυτή την ποσότητα σε φαγητό και σαλάτες.
8. Προσπάθησε να αποφύγεις το ζωικό βούτυρο και προτίμησε τη μαργαρίνη.
9. Πώς θα υπολογίσεις την κάθε μερίδα; Ο γενικός κανόνας έχεις ως εξής:
Κρέας/Πουλερικά – 150γρ.
Λαδερά, ζυμαρικά και όσπρια – 200 γρ.
Τυρί και ψωμί – 30 με 50 γρ.
10. Συμβαίνει συχνά να μην μπορείς να βάλεις το γεύμα που αναγράφεται για την Τρίτη ή την Πέμπτη ή ακόμη και να σε βολεύει καλύτερα να πάρεις ό, τι προβλέπεται για μεσημεριανό το βράδυ. Η διαιτολόγος εξηγεί πως αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) επιτρέπονται κατά βούληση!
11. Αν τύχει να βρεθείς κάπου με παρέα και θέλεις να πιες τότε προτίμησε μπύρα ή κρασί.
12. Βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου; Δοκίμασε αυτή να είναι καστανή, ακατέργαστη.
13. Να στραγγίζεις τα φαγητά σου πριν τα βάλεις στο πιάτο. Ο κανόνας αυτός ισχύει κυρίως για τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες.
14. Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικαταστήστε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές. Για παράδειγμα αν δεν σου αρέσουν οι φακές, δοκίμασε να φτιάξεις κάτι με φασόλια που είναι επίσης όσπρια. Αν τα πράσινα λαχανικά σου προκαλούν φούσκωμα, δοκίμασε άλλα λαχανικά ή φρόντισε να τα βράσεις για να είναι πιο εύπεπτα.
15. Έχεις ανάγκη για κάτι γλυκό; Η διαιτολόγος προτείνει 50 γραμμάρια την εβδομάδα σοκολάτα υγείας με γλυκαντικά (χωρίς ζάχαρη).
tlife.gr