Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας αναντικατάστατος τρόπος διατροφής για το νεογέννητο. Ωστόσο, οι απόψεις ειδικών και μη, συγγενών και φίλων, συχνά αντικρούουν η μια την άλλη. Μια φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία, είναι το μόνο που χρειάζεται η μαμά που θηλάζει.
Οι σούπες, τα άνοστα, η αποφυγή ενός τεράστιου καταλόγου συγκεκριμένων τροφίμων δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση. Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει ανάλογα με την όρεξή της, όχι με το ζόρι.
Μπορεί να τρώτε καθημερινά πιπεριές και το μωρό σας να μην δείχνει κανένα σημάδι ανησυχίας. Μπορεί όμως και όχι. Οι αντιδράσεις του θα σας οδηγήσουν. Δε χρειάζεται να τρώτε άνοστα, αλλά ούτε και στο άλλο άκρο, αν θέλετε να αποφύγετε κολικούς ή ενοχλησεις. Υπάρχουν πολλα μυρωδικά που μπορούν να προσθέσουν γευση για σας χωρίς να ταλαιπωρήσουν το ανώριμο ακόμη γαστρεντερικο σύστημα του μωρού σας.
Αν έχετε αλλεργία η ίδια σε κάποιους ξηρούς καρπούς, ούτως ή άλλως δε θα τους καταναλώσετε. Αν όχι, θα αποφασίσετε μετά τη γνώμη του παιδιάτρου ή του γυναικολόγου σας. Αν φάτε ξηρούς καρπούς πάντως και αναρωτιέστε πώς θα αντιληφθείτε τυχόν αλλεργία στο μωρό, αναζητήστε συμπτώματα όπως εξανθήματα, έκζεμα ή δύσπνοια. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η αλλεργία μπορεί να εμφανιστει με οτιδήποτε και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να αποκλείσετε εκ των προτέρων κάποια ομάδα τροφών.
Σχετικά με το αλκοόλ, να θυμάστε ότι ένα μικρό ποσοστό πάντα περνάει στο μητρικό γάλα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι παρενέργειες στο μωρό εξαιτίας της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ κατά το θηλασμό περιλαμβάνουν υπνηλία ή λήθαργο, αδυναμία, διαταραχές στην πρόσληψη βάρους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε μπορείτε να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές έρευνες.
Και όσο για τον καφέ, μπορείτε να απολαμβάνετε μια μέτρια ποσότητα καθημερινά (ένα με δύο φλιτζάνια), αλλά χωρίς να το παρακάνετε, αφού ο βρεφικός οργανισμός, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, δε μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί την καφεΐνη και οι πιθανότητες το μωρό σας να ενοχλείται είναι αρκετες. Προσοχή με την πρόσληψη καφείνης από άλλες πηγές (τσάι, σοκολάτα κλπ), ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού, όταν είναι περισσότερο ευαίσθητο να αντιδράσει στην καφείνη με νευρικότητα, αυπνία ή κολικούς.
Μην αποκλείσετε ομάδες τροφών εκ των προτέρων. Μην πανικοβάλλεστε με το τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή και συμπλεύστε με τις αντιδράσεις του μωρού σας. Αυτό, είναι ο καλύτερος οδηγός για τη σωστη διατροφή της μαμάς που θηλάζει.