Πρόκειται για μια γαλλική παρασκευή ανεπιτήδευτη, η οποία αποτελείται από κρεμώδη ζύμη που πέφτει πάνω από κομμάτια φρούτων και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει. Η κλασική εκδοχή γίνεται με μαύρα κεράσια και εμφανίζεται στο τραπέζι χλιαρή και πασπαλισμένη με λίγη άχνη.
Υλικά
- 400 γρ. κεράσια γλυκά μαύρα
- 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 125γρ. ζάχαρη
- 80γρ. αλεύρι ή αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
- 3-4 αβγά
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα βανίλιας)
- αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από το κοτσανάκι τους κι αν θέλετε, βγάζετε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια, την κόβετε κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι και ‘ξύνετε’ τα σποράκια σε ένα μικρό μπολάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24- 26εκ.
Αραδιάζετε μέσα στην ταρτιέρα τα κεράσια -με ή χωρίς κουκούτσι- και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι ή την πούδρα των αμυγδάλων, το γάλα και τα σποράκια ή το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά με αβγοδάρτη.
Βγάζετε τα κεράσια από το φούρνο και τα περιχύνετε με το μίγμα που ετοιμάσατε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το φιλέ αμύγδαλου και βάζετε ξανά την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε το κλαφουτί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και όταν βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή.
Αφήνετε το κλαφουτί να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρετε χλιαρό, συνοδεύοντας αν θέλετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.