Το χταποδάκι αυτό με το μάραθο θα σας μείνει αξέχαστο.
Μια συνταγή από την Νένα Ισμυρνόγλου
Advertisements
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το χταπόδι
- 1 χταπόδι περίπου 1 ½ κιλό, καθαρισμένο (από τα εντόσθια, τα μάτια και το στόμα του) και καλά πλυμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 μικρό ραπανάκι, καθαρισμένο, σε μικρά κυβάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή, σε σκόνη (προαιρετικά)
- τα φύλλα από 5 κλωνάρια μάραθου, ψιλοκομμένα (ή άνηθου , με διαφορετικό, φυσικά, γευστικό αποτέλεσμα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χταπόδι ψητό με σάλτσα μάραθου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Βάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
- Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στο φούρνο για 55 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ξεφουρνίζουμε και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
- Βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στο ταψί σε μπολ (το διατηρούμε για άλλη χρήση, όπως μια κρεμμυδάτη σάλτσα για πιλάφι κ.ά.).
- Λαδώνουμε το χταπόδι, το βάζουμε ξανά στο φούρνο κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά για τη σάλτσα, περιχύνουμε το χταπόδι και σερβίρουμε.
Advertisements
Advertisements