Υπέροχο «πάντρεμα» γλυκών που μας θυμίζει τη γιαγιά μας… Ο μούστος που μας φέρνει τη γεύση της μουσταλευριάς και ο αγαπημένος χαλβάς με μια πινελιά από καραμελωμένα σταφύλια.
Υλικά
- Για τον χαλβά
- 1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- 1 νεροπότηρο σιμιγδάλι χοντρό
- 100γρ. σουσάμι λευκό
- 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια νερού νερό
- 1 ποτήρι νερού μούστο
- 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 100ml κονιάκ
- Για τα καραμελωμένα σταφύλια
- 200γρ. σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
- 80γρ. ζάχαρη καστανή
- Για το σερβίρισμα
- 60γρ. σουσάμι λευκό, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το σιρόπι: Βράζετε τον μούστο και τον ξαφρίζετε πολύ καλά. Στη συνέχεια τον περνάτε από σουρωτήρι με πολύ λεπτό δίχτυ και τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κονιάκ και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη αλλά ζεστό.
Βήμα 2
Για τα καραμελώμενα σταφύλια: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα σταφύλια με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε να βγάλουν τα ζουμιά τους, να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να καραμελώσουν. Κατεβάζετε τα σταφύλια από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Για τον χαλβά: Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το αφήνετε να καβουρδιστεί αρκετά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Βήμα 4
Κατεβάζετε τον χαλβά από τη φωτιά, προσθέτετε τον βασιλικό, το σταφύλι, ανακατεύετε απαλά και μοιράζετε το μίγμα σε ατομικά μπολάκια. Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει καλά.
Βήμα 5
Βάζετε σε ένα μπολ το καβουρδισμένο σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά. Κρατάτε το πασπάλι στην άκρη. Αναποδογυρίζετε τα μπολάκια σε πιάτα, πασπαλίζετε τον χαλβά με το πασπάλι και σερβίρετε.
olivemagazine.gr