Έξω η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 15 έως του πέντε βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την ημέρα. Άλλωστε, είναι χειμώνας και αυτές είναι κάπως φυσιολογικές ενδείξεις για ένα θερμόμετρο, έτσι δεν είναι; Έτσι, λοιπόν, φοράς το παλτό και το κασκόλ σου, βάζεις στο μικρό σου το χοντρό μπουφανάκι του και το σκουφάκι του, το τοποθετείς στο ειδικό παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου και ξεκινάτε για τον προορισμό σας. Και κάπου σε αυτό το σημείο ίσως να έχεις κάνει το μεγαλύτερο λάθος!
Βλέπεις, οι λανθασμένες κινήσεις που μπορεί να κάνουν οι γονείς όταν επιβιβάζουν το παιδί τους στο αυτοκίνητο είναι πολλές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 40% αλλάζει από βρεφικό σε παιδικό κάθισμα πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο (τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη πρέπει να έχει φορά προς τα πίσω), πάνω από το 64% των γονιών ξεχνάει να ασφαλίσει το κάθισμα στην θέση του αυτοκινήτου, ενώ το 77% τοποθετεί εξαρχής λάθος το ειδικό κάθισμα στο όχημα. Και όμως, το πιο συχνό λάθος είναι άλλο και πρόκειται για την τοποθέτηση του παιδιού στο καρεκλάκι του, ενώ φοράει το μπουφάν του!
Και όμως, μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό να βάλεις το παιδί σου σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο και ενώ οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, χωρίς το πανωφόρι του, αλλά σίγουρα θα είναι περισσότερο ασφαλές με αυτό τον τρόπο. Ο λόγος που το μπουφάν θεωρείται ακατάλληλο για την επιβίβαση στο αυτοκίνητο είναι διότι οι ιμάντες ασφαλείας του ειδικού καθίσματος πρέπει οπωσδήποτε να εφάπτονται στο κορμί του παιδιού. Ωστόσο, τα πανωφόρια δημιουργούν κενό μεταξύ του παιδιού και της ζώνης, καθιστώντας έτσι μη ασφαλές το κάθισμα και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και την ζωή του παιδιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα κοινό φουσκωτό μπουφανάκι μπορεί να δημιουργεί κενό 10 cm μεταξύ του παιδιού και του ιμάντα, γεγονός που αποδεικνύει πως το παιδί δεν προστατεύεται επαρκώς.
Πώς θα καταλάβεις, λοιπόν, αν το μπουφάν του παιδιού είναι ακατάλληλο για το αυτοκίνητο;
Ο πιο εύκολος, εμπειρικός, τρόπος είναι να φορέσεις στο μικρό σου το μπουφάν του και να το τοποθετήσεις στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Έπειτα, τέντωσε τις ζώνες ασφαλείας του καθίσματος εντελώς, ώστε να ασφαλιστεί το παιδί, ενώ συνεχίζει να φοράει το πανωφόρι του. Στην συνέχεια, απασφάλισε τους ιμάντες, χωρίς όμως να τους χαλαρώσεις, και βγάλε το μπουφάν από το παιδί. Τέλος, ξαναδέσε τις ζώνες στο παιδί χωρίς να τις σφίξεις και έλεγξε το εξής: εφάπτονται οι ζώνες στο σώμα του παιδιού τώρα που δεν φοράει το μπουφάν του; Αν οι ζώνες είναι χαλαρές, τότε αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρέπει ποτέ να φοράει αυτό το μπουφάν όταν κινείστε με το αυτοκίνητο!
Πώς, όμως, θα κρατήσεις το παιδί ζεστό, όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο;
♦ Με ένα κουβερτάκι: Ένα έξτρα κουβερτάκι είναι πάντα απαραίτητο στο αυτοκίνητο, για παν ενδεχόμενο. Ειδικά, όμως, για την περίπτωση που συζητάμε, είναι η πλέον συμφέρουσα λύση, αφού μπορείς να σκεπάζεις το παιδί που κάθεται στο ειδικό καρεκλάκι του, πάνω από τους ιμάντες ασφαλείς, και να το διατηρείς ζεστό μέχρι να θερμανθεί συνολικά ο χώρος του αυτοκινήτου.
♦ Με το μπουφάν του: Μπορεί να μην επιτρέπεται να φορέσει το μπουφανάκι του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν… κουβερτάκι. Αυτό σημαίνει, πως θα δέσεις το παιδί στο καρεκλάκι του και θα ρίξεις το μπουφάν πάνω από τις ζώνες ασφαλείας, όπως θα έκανες και με μια κουβέρτα. Επιπλέον, αν το παιδί είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, μπορεί να το “φορέσει” ανάποδα, δηλαδή να περάσει τα χέρια του στα μανίκια του μπουφάν, το οποίο θα το σκεπάζει πάνω από τους ιμάντες.
♦ Με ειδικό κάλυμμα: Τα αποσπώμενα καλύμματα για κάθισμα αυτοκινήτου είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για αυτές τις περιπτώσεις, αφού είναι σχεδιασμένα για να κρατούν το παιδί ζεστό ενώ κάθεται στην θέση του και διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για την μετακίνηση με το αυτοκίνητο.