Απιστία για μια γυναίκα σημαίνει προδοσία. Απόρριψη. Πόνος. Και ένα δίλημμα: να τον συγχωρήσεις ή να τον αποχαιρετήσεις; Εξαρτάται! Τι μπορείς;
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Εκείνη που απλά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι σου κι εκείνη που “έπεσες” πραγματικά από τα σύννεφα. Δεν ξέρω ποια είναι χειρότερη. Και οι δύο τρομακτικές είναι. Και η δύο την ψυχολογία σου έχουν ως στόχο. Το θέμα όμως είναι το ίδιο: ο σύντροφός σου σε απάτησε. Όπως και να ‘χει αυτό είναι που πρέπει να διαχειριστείς. Δεν μπορεί κανείς να σου προδιαγράψει την απόφαση για το αν θα παραμείνεις μαζί του ή όχι”.
Η ψυχολόγος Βίκυ Σακκή δεν σε βγάζει από τη δύσκολη θέση, σου δείχνει όμως το δρόμο για να βγεις από αυτή. “Χρειάζεται να κάνεις παρέα με την ψυχραιμία σου, το σύστημα αξιών και πεποιθήσεών σου και τις ανάγκες σου για να φτάσεις στην απόφαση του αν θα μείνεις ή όχι σε αυτή τη σχέση”. Μάλιστα! Δύσκολο. Οι αρχές και το σύστημα αξιών μπορεί να σου λένε να φύγεις. Το συναίσθημα όμως δεν στο επιτρέπει. Πονάει η απώλειά του, πονάει και η ύπαρξή του. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
Χείρα βοηθείας
Κι εκεί ακριβώς που έχεις αρχίσει να απελπίζεσαι επεμβαίνει ξανά η κ.Σακκή για να σου ξαναδείξει το δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να σου υποδείξει την απόφασή σου, κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει τί να κάνεις… “υπάρχουν κάποια “μυστικά” όμως που σαν γυναίκα οφείλεις να γνωρίζεις” πριν αποφασίσεις!
-Δεν ευθύνεσαι για την απιστία του συντρόφου σου. Είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη δική του ανασφάλεια, τη δική του ανάγκη επιβεβαίωσης, τη δική του προσωρινή “ένεση” τόνωσης της ανδρικής του αυτο-εκτίμησης. -Το ποια είναι η ηλικία σου ή ή εμφάνισή σου δεν επηρεάζει την άπιστη συμπεριφορά του συντρόφου σου.
-Δεν πρέπει να υποβάλλεις τον εαυτό σου στην επώδυνη διαδικασία του να κάνεις εκπτώσεις για να τον κρατήσεις και ναι, πρέπει να περάσεις στη φάση προσφοράς προς τον εαυτό σου…
Στάδιο 1
Μετέφρασε την προδοσία ως αδυναμία του να διαχειριστεί τον εαυτό του και αναρωτήσου αν σου αξίζει να ζεις σε μια τέτοια συνθήκη.
Στάδιο 2
Άρχισε να προσφέρεις η ίδια στον εαυτό σου όλα εκείνα που εκείνος σου στέρησε:
-Κάνε κολακευτικά σχόλια στον καθρέφτη σου, πρόσεξε την εμφάνισή σου για να νιώθεις εσύ όμορφη.
-Συνάντησε αγαπημένες φίλες και φίλους.
-Πρόσφερε στον εαυτό σου μια ωραία βόλτα ή εκδρομή.
-Γράψε σε ένα χαρτί ποια είναι τα θέλω σου από τη ζωή και ξεκίνα να τα διεκδικείς.
-Πρόσφερε μια χαλαρωτική εμπειρία στον εαυτό σου.
-Σκέψου τα κατορθώματά σου μέχρι σήμερα.
-Άρχισε να λες και να στηρίζεις το όχι.
-Και το πιο σημαντικό από όλα… σκέψου την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά που θέλεις να έχει ο επόμενος σύντροφός σου.
Να θυμάσαι
“Όταν μια σχέση τελειώνει αυτό που πονάει ίσως περισσότερο είναι η κατάρριψη της εμπιστοσύνης προς τον άλλο” συμπληρώνει η ψυχολόγος Βίκυ Σακκή. “Μα θυμάσαι ότι δεν είναι κακό να στεναχωρηθείς κάτι που τελείωσε. Κακό είναι να χρεώσεις τον εαυτό σου για αδυναμίες άλλων”.