Συνταγή για το πιο αφράτο σταφιδόψωμο. Νηστίσιμο και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, ιδανικό και για vegan διατροφή!
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Advertisements
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ.
- 1½ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. χυμό από πορτοκάλι
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. σταφίδα μαύρη
- νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Εκτέλεση
Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι για να φτιάξουμε το σταφιδόψωμο.
- Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και το μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Ρίχνουμε το χυμό και λίγο λίγο ζυμώνοντας, το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης και η ζύμη είναι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για να μπουν μέσα στη ζύμη.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 45΄-1 ώρα.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο.
- Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε φρατζολάκια και τα αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες. Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου για 45΄.
- Αν θέλουμε, τα αλείφουμε με το διάλυμα αυγού (χτυπάμε το αυγό, το νερό και τη ζάχαρη με ένα πιρούνι).
- Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Advertisements
Advertisements