Μπέργκερ και σάντουιτς έχουν άλλη χάρη όταν το αφράτο ψωμάκι τους είναι από… σπίτι. Δοκιμάστε το και σκέτο, χωρίς να το γεμίσετε, είναι εξίσου νόστιμο.
Υλικά
- 360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 200ml γάλα ζεστό, όχι καυτό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- 20γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
- ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και σιγά-σιγά να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για 6 – 7 λεπτά, με τις γροθιές σας, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τα τοιχώματα του μπολ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150γρ. το καθένα και τα πλάθετε με τις παλάμες σας για να στρογγυλέψουν.
Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζετε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Σκεπάζετε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200º C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας. Αν θέλετε, αλείφετε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
Γεμίζετε ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνετε μια σχάρα. Απάνω στη σχάρα βάζετε τα ψωμάκια και τα ψήνετε για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τα αφήνετε να κρυώσουν.