Αll time classic πρόταση, που έχει πάντα πολλούς φίλους. Και πολλά παράπονα βέβαια, γιατί τα μπιφτέκια εύκολα στεγνώνουν στο φούρνο. Προσοχή λοιπόν να μην τα παραψήσετε και αφήστε το γκριλ να κάνει τη δουλειά του. Όσο για το ζουμερό του πράγματος θα φροντίσουν η ντομάτα και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Κάνουν τη διαφορά με διαφορά…
Υλικά
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200γρ. ψωμί μπαγιάτικο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- ½ ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σοτάρετε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγανάκι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει, ενώ παράλληλα βάζετε το ψωμί να μουλιάζει σε λεκανάκι με νερό.
Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κιμά και το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το λάδι του, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τη ρίγανη, το μαϊντανό, την ξυσμένη ντομάτα και το αλάτι και ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Σουρώνετε το μπαγιάτικο ψωμί από το νερό και το θρυμματίζετε σε μικρά κομμάτια. Το προσθέτετε στον κιμά, ρίχνετε 2 κουταλιές ακόμα λάδι και πιπέρι και ξαναζυμώνετε τα υλικά τουλάχιστον για 5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Σκεπάζετε με μια μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200°C στο γκριλ. Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο, λαδώνετε ένα ταψάκι φούρνου και πλάθετε στρογγυλά πλακουτσωτά μπιφτέκια. Τα αραδιάζετε στο ταψάκι και το βάζετε στην μεσαία σκάλα του φούρνου. Ψήνετε τα μπιφτέκια για 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε τα μπιφτέκια ζεστά, μαζί με πράσινη σαλάτα ή ακόμη καλύτερα με χόρτα βραστά περιχυμένα με μπόλικο λαδολέμονο ή λαδόξιδο.