«Yeah, it’s all so hot three days in!» είχε φωνάξει η Miranda Hobbes σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι και είχε τόσο δίκιο. Το πέρασμα του χρόνου φέρνει ρουτίνα που οδηγεί στη φθορά και λόγους για καυγάδες που αν δεν τους παλέψεις θα διαιωνιστούν. Η προσωπική εμπειρία, οι ιστορίες από το περιβάλλον μου, η online έρευνα και κανα 2-3-5 βιβλία ψυχολόγων με ειδίκευση στις σχέσεις, με βοήθησαν να γράψω τον παρακάτω οδηγό με τους 5 πιο συνηθισμένους λόγους για τσακωμό και πώς να τους αποφύγεις.
«Σταμάτα να ξοδεύεις τόσα πολλά»
Μία περίπτωση που συναντάμε κυρίως στους γάμους. Μία από τις βασικές αλλαγές που έρχονται στην τακτοποιημένη single life σου είναι αυτή του τραπεζικού λογαριασμού. Μέχρι τώρα είχες έναν, τον δικό σου. Τώρα, πια, μπαίνεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις έναν άλλο, μοναδικό και κοινό. Αν μέχρι χθες ξόδευες όλα τα λεφτά σου, δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν πέρα απ’τον εαυτό σου. Αν όμως από σήμερα και στο εξής ξοδεύεις όλο τον κοινό σας λογαριασμό, τότε ο σύντροφός σου θα σε κατηγορήσει σίγουρα. Μην ξεχνάς ότι στη γυναικεία φύση σου είναι ο καταναλωτισμός και αυτό δεν σκοπεύω να σε πείσω να το αποτινάξεις.
Έχω όμως τη λύση: Δες ποια είναι τα κοινά σας έξοδα, όπως οι λογαριασμοί του σπιτιού, τα ψώνια του supermarket κλπ. Φτιάξε ένα κοινό ταμείο που να εξυπηρετεί μόνο αυτές τις ανάγκες και βάλε ίσως λίγα παραπάνω ευρώ σε αυτόν, άφησέ τα μέσα, για να τα χρησιμοποιήσεις σε ώρα ανάγκης. Άλλωστε «ώρα οικονομική ανάγκης» στη χώρα μας, προκύπτει κάθε επόμενο μήνα. Έτσι, λοιπόν, διατηρείς και το δικό σου ταμείο και δε δέχεσαι κριτική από κανέναν. Με τον τρόπο αυτό βοηθάς τους καυγάδες να μειωθούν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάς την τσέπη σου. Γκρίνια, όμως, τέλος.
«Δεν κάνουμε s∈x όπως παλιά»Το s∈x είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα καθώς στην περίπτωσή μας είναι δισυπόστατο. Τι εννοώ; Το s∈x αποτελεί και το σύμπτωμα και την αιτία. Είναι αυτό που «ξυπνάει» το ζευγάρι και το βγάζει από την ανία της καθημερινότητας, είναι όμως και αυτό όπου ξεσπάς την ένταση της ημέρας. Η χειρότερη εκδοχή του s∈x σε μία σχέση δεν είναι ούτε η μικρή συχνότητα ούτε η έλλειψη. Είναι η σιωπή γύρω από αυτό. Ένα σημαντικό θέμα που κανείς απ’τους δύο δεν συζητά, ελπίζοντας πως ίσως θα αλλάξει. Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του, δια μαγείας.
Η λύση είναι η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση. Καμία άλλη. Αλλιώς, το πρόβλημα θα θάβεται στην άμμο και μικροεκρήξεις μεταξύ σας θα κλέβουν την ενέργειά σου και θα φθείρουν τη σχέση σας. Κρίμα δεν είναι; Μιλήστε!
«Δεν βοηθάς αρκετά στο σπίτι»
Η αλήθεια είναι πως το να μαλώνεις για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα είναι πιο βαρετό και απ’το ίδιο το πλύσιμο πιάτων. Κι όμως, οι έρευνες λένε πως τα ζευγάρια συνεχίζουν να μαλώνουν για μικροδουλειές στο σπίτι. Μάλιστα, οι Άγγλοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με βασικό τους πρόβλημα τους καυγάδες για τα λερωμένα πιάτα παρά για τα λεφτά και τα έξοδα. Άγγλοι, παιδί μου, τι περιμένεις;
Επιστρέφω στο θέμα. Η λύση εδώ είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις του σπιτιού. Βάλε και βαθμό δυσκολίας στην κάθε μία για να γίνει λίγο πιο fun. Δώσε, λοιπόν, τη λίστα σε εκείνον και πες του να διαλέξει τι θα πάρει. Έτσι, θα νιώθει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη του οι δουλειές που -μόνος του- διάλεξε και θα υπάρξει μία ισορροπία. Απ’την άλλη, για τις εσωτερικές δουλειές του σπιτιού, θα σου έλεγα να αφιερώσεις ένα ποσό από το κοινό σας ταμείο και να το ξοδέψετε σε κάποιον άνθρωπο που θα σας βοηθά και θα πληρώνεται γι’αυτές. Και καλύτερα θα το κάνει, και δε θα κουράζεστε και σίγουρα δε θα μαλώνετε.
«Δεν εκτιμάς ούτε εμένα ούτε όσα κάνω για σένα»
Είναι πολύ συνηθισμένο μέσα σε μία σχέση να νιώσεις ξαφνικά μετά από λίγα χρόνια πως έχεις βαλτώσει σε μία ρουτίνα και πλέον δεν αξίζεις κάτι παραπάνω ή -το πιο βασικό- ο σύντροφός σου δεν εκτιμά εσένα, τα χαρίσματά σου, τη δουλειά σου και και και. Η αναγνώριση είναι πολλές φορές ο σκοπός που δεν καταφέρνουμε να επιτύχουμε, καθώς δεν ακούμε όσα θα θέλαμε απ’το έτερον ήμισυ.
Τη λύση δεν τη δίνω εγώ αλλά ο Dr. Bill Cloke, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου Happy Together: Κάθε μέλος της σχέσης έχει ανάγκη να ακούσει κάτι τελείως διαφορετικό από το άλλο. Οι άντρες, εν γένει, έχουν ανάγκη να ακούνε πόσο εκτιμάς τη δουλειά τους, αλλά και πόσο αναγνωρίζεις τις θυσίες που κάνουν για τη σχέση σας. Οι γυναίκες, από την άλλη, τείνουν να προτιμούν τα κοπλιμέντα της στιγμής, όταν δοκιμάζουν ένα φόρεμα ή όταν επιστρέφουν από το κομμωτήριο ενώ έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι ακούς όσα λένε και τις καταλαβαίνεις. Την παραπάνω παράγραφο δείξ’ την και στο αγόρι σου για να παίρνει μαθήματα.
«Άσε λίγο το κινητό σου»
Επιστρέφετε και οι δύο από μία κουραστική μέρα και αφού απολαύσετε ένα καυτό μπάνιο και τσιμπήσετε κάτι, βουλιάζετε στον καναπέ και στο κινητό σας. Δίπλα δίπλα. Σα να είστε μόνοι. Εκεί είναι που κάποιος -αυτός με τον μικρότερο εθισμό- θα αντιδράσει σε σένα που αντί να του δίνεις σημασία έχεις συνέχεια το κινητό σου αγκαλιά. Για να μην ενοχοποιώ, όμως, μόνο εσένα, ας πω ότι μπορεί αυτός που θέλει να «αφήσεις το κινητό σου» να το κάνει και από ζήλια, του οποίου ο εγωισμός δεν του επιτρέπει να σε ρωτήσει «μα με ποιον μιλάς;!».
Οι λύσεις εδώ είναι δύο και η δεύτερη καλύτερη.
Πρώτη επιλογή: Αφιερώσου στο κινητό σου όταν εκείνος κάνει κάτι μέσα στο σπίτι που δεν μπορείς να συμμετέχεις.
Δεύτερη επιλογή: Φτιάξτε ένα δικό σας παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο όποιος κοιτάξει πρώτος το κινητό του, θα ικανοποιήσει μία σεξουαλική χάρη του άλλου. Αυτό ίσως είναι και λόγος για να κοιτάξεις το κινητό σου, βέβαια.