Μοσχοβολιστό, αφράτο και νόστιμο τσουρέκι με την εγγύηση ΓΙΩΤΗΣ σύμμαχο σε κάθε γλυκιά ή αλμυρή δημιουργία μας.
Υλικά
- 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 250γρ. γάλα χλιαρό
- 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ ή 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
- 5 αβγά
- 270γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκό αλάτι
- 200γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. γάλα
- 150γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
- φιλέ αμυγδάλου
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Μαγιά στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Προσθέτετε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα το τελευταίο λεπτό.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.
Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 3 τσουρέκια. Στο πάνω μέρος του καθενός στερεώνετε αν θέλετε από 1 κόκκινο αβγό. Τα αραδιάζετε στο ταψί, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού, τα πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και αφήνετε να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.