Μην χασετε

Η νηστεία παχαίνει;

Οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής – ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.
Κατά συνέπεια, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Μάθε ό,τι αφορά τη νηστεία και ακολούθησε τις συμβουλές του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, για να νηστέψεις υγιεινά.

Στη νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη:
– Φυτικών ινών, που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
– Μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, και βιοφλαβονοειδών, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
– Βιταμινών του συμπλέγματος Β.
– Μονοακόρεστων και πολυακόρεσων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Ωστόσο η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους σε όσους δεν ακολουθούν βασικούς κανόνες της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Έτσι λοιπόν, ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών.

Νήστεψε υγιεινά
Να από πού μπορείς να πάρεις:

– Πρωτεΐνες Φυτικές, σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια.
– Σίδηρο, βιταμίνη Β12 Θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, σπανάκι, μπίρα.
– Ασβέστιο Ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, σουσάμι, ταχίνι, γάλα σόγιας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο).

Advertisements

Για να μην πάρεις βάρος
Σε αντίθεση με ό,τι αρκετοί πιστεύουν, στη συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά η πλειοψηφία όσων νηστεύουν παίρνουν βάρος (λάδι, υδατάνθρακες, έλλειψη πρωτεΐνης, μη κορεσμός). Γι’ αυτό:
– Έλεγξε το λάδι που χρησιμοποιείς Η περίσσεια λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
– Χρησιμοποίησε ολικής αλέσεως προϊόντα Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.
– Χρησιμοποίησε τροφές όπως όσπρια, λαδερά αντί για σκέτα μακαρόνια στα κυρίως γεύματά σου, λόγω της περίσσειας των πρώτων σε φυτικές ίνες.
– Προτίμησε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες Αυτές βοηθούν στο να μειώσεις τις αυξομειώσεις του σακχάρου, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού έπειτα από νηστίσιμα φαγητά.
– Επίλεγε την κατανάλωση φρούτων ή χυμών στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους, ακόμη και αν είναι φρέσκοι.
– Κατανάλωνε σνακς όπως παστέλι, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμί ή ολικής αλέσεως κριτσίνια, τα οποία μπορείς να συνοδεύεις με φυτικό – νηστίσιμο τυρί ή γάλα.

Νηστίσιμες προτάσεις
ΣΑΛΑΤΕΣ Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) με λίγο σουσάμι, σαλάτες με θαλασσινά.
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ Θαλασσινά (σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά, ψητά ή βραστά θαλασσινά). Κάνε συνδυασμούς όπως ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια.
ΣΝΑΚ Ανάλατοι ξηροί καρποί, αμύγδαλα, παστέλι.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα