Μάθε τα οφέλη του σπανακιού στον οργανισμό σου και πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου.
Εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, με αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι σχετικά φτωχό σε θερμίδες (22kcal ανά 100g ωμό), αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες (4-8%), αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, νεοξανθίνη κ.ά.), βιταμίνες (Β2, Β6, φολικό οξύ, C, Κ), κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Ενδεχόμενα οφέλη: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση της αυξημένης ομοκυστεΐνης και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στην προστασία του δέρματος, των οστών και των ματιών.
Επιλογή: Προτίμησε βιολογικής καλλιέργειας. Απόφυγε όσα σπανάκια έχουν κιτρινισμένα φύλλα ή κοτσάνια σκληρά και αφυδατωμένα.
Διατήρηση: Ωμό στο ψυγείο για 4-6 ημέρες το πολύ, κλεισμένο αεροστεγώς σε πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα.
Κατανάλωση: Αφού πρώτα καθαριστεί και πλυθεί πολύ καλά, μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, όπως π.χ. μέσα σε σαλάτες, ή ως χυμός σκέτος, ή μαζί με άλλα λαχανικά, είτε ελαφρώς βρασμένο στον ατμό. Μπορεί επίσης να γίνει πουρές ή σπανακόρυζο, να μαγειρευτεί με σουπιές ή να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση σε πίτες με φύλλο, κρέπες ή ομελέτες.
Σημείο προσοχής: Άτομα με λίθους στα νεφρά, ουρικό οξύ, οστεοπενία, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, στο θυρεοειδή ή στις αρθρώσεις πρέπει να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες σπανακιού και όχι πολύ συχνά.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΥΣΗ: Σπανάκι σαλάτα
Πλένεις 2-3 χούφτες σπανάκι με τρεχούμενο νερό βρύσης. Το στραγγίζεις καλά και ξεχωρίζεις τα φύλλα από τους μίσχους. Κόβεις τα φύλλα σε μικρές μπουκίτσες και τα βάζεις σε ατομική σαλατιέρα. Προσθέτεις 1 αβγό βραστό κομμένο κομματάκια, 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους και 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Περιχύνεις με 1 κουταλιά λαδολέμονο και καρυκεύεις με μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Σερβίρεις με 1 φέτα χωριάτικο ψωμί.