Είναι σωστό να «μεταφράζουμε» την ένδειξη light στη συσκευασία ως «υγιεινή»;
Light, ναι, υγιεινό όμως;
Μικρότερα ποσοστά ζάχαρης ή λιπαρών, λιγότερες θερμίδες από τις κανονικές τιμές: τα light τρόφιμα έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και για πολλές από εμάς αποτελούν την προτιμώμενη επιλογή. Η Ειρήνη Μπαθρέλλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, μας μυεί στα «μυστικά» των light τροφίμων, ώστε να κάνουμε επιλογές που συμβάλλουν όχι μόνο στη διατήρηση της σιλουέτας αλλά και της υγείας μας.
*Κρέμες γάλακτος: Οι κανονικές περιέχουν 35-45% και οι light 15%-25% λιπαρά. Όμως, το σύνολο των λιπαρών μιας κρέμας γάλακτος είναι κορεσμένα, οπότε ένα light προϊόν περιέχει μεν λιγότερα λιπαρά, εξακολουθούν όμως να είναι πολλά και μάλιστα όλα βλαβερά για τον οργανισμό.
*Αλλαντικά: Ακόμη και όταν πρόκειται για ένα προϊόν με λίγα λιπαρά και σχετικά μικρό θερμιδικό φορτίο, όπως π.χ. το παριζάκι, είναι ένα τρόφιμο επιβαρημένο με νάτριο, συνεπώς η κατανάλωσή του γενικά πρέπει να περιορίζεται.
*Μαγιονέζα: Η light περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά. Εξακολουθεί όμως να είναι ένα προϊόν με υψηλή χοληστερόλη και κεκορεσμένα λίπη.
*Γαλακτοκομικά: Είναι η λιγότερο «μπερδεμένη» κατηγορία καθώς τα light προϊόντα περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά, ενώ όσον αφορά τα άλλα πολύτιμα στοιχεία -ανάλογα με το προϊόν- περιέχουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες από τα συμβατικά.
**Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως light ή «ελαφρύ», όταν η θερμιδική του αξία φτάνει στο 50% κατά ανώτατο όριο της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου τροφίμου. Στη διατροφική ετικέτα των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται η θερμιδική αξία καθώς και η σύστασή του στα βασικά θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες.