Μην χασετε

«Η σπιτονοικοκυρά μου μπαίνει στο σπίτι με κλειδί οπότε θέλει χωρίς την άδειά μου – Είναι νόμιμο;»

Η παρακάτω αληθινή ιστορία στάλθηκε από μια φοιτήτρια η οποία ζει με την αδερφή της στο σπίτι που νοικιάζουν και η σπιτονοικοκυρά τους έχει κλειδί και κατα καιρούς μπαίνει στο σπίτι τους.

Δημοσιεύτηκε στο singleparent.gr και ακολουθεί αυτούσιος ο προβληματισμός της και η απάντηση από δικηγόρο.

 

Η σπιτονοικοκυρά μου με παρακολουθεί

Καλησπέρα σας

Advertisements

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σπιτονοικοκυρά μου και θα ήθελα να μάθω κατά πόσο νόμιμο είναι αυτό που κάνει. Σπουδάζω μαζί με την αδερφή μου. Εδώ και 20 μέρες έχουμε νοικιάσει ένα σπίτι. Όταν το είδα, μου άρεσε και αμέσως ήθελα να το κλείσω. Την επόμενη μέρα έδωσα την εγγύηση, μεσιτική αμοιβή και το πρώτο ενοίκιο καθώς αρχίσαμε και τις διαδικασίες για το μισθωτήριο, στο οποίο θέλησε να γράψει 180€ λιγότερα απ’ όσα πληρώνω κάθε μήνα, γιατί θα υπήρχε θέμα με τη σύνταξή της. Εμείς συμφωνήσαμε. Ωστόσο στη συνάντησή μας μου ανέφερε από μόνη της ότι μπορώ να φέρνω τις παρέες μου και τον φίλο μου οπότε θέλω χωρίς να δημιουργήσω φασαρία.

Η σπιτονοικοκυρά μου μπαίνει στο σπίτι όποτε θέλει με κλειδί

Αυτό που δεν μου είχε αναφέρει είναι ότι θα έχει πρόσβαση στο σπίτι μου (πράγμα που νομίζω απαγορεύεται) όποτε θέλει και όποτε δεν ανοίγω ή δεν το σηκώνω, θα μπαίνει με το κλειδί της. Ήδη εχω την αίσθηση πως μια φορά μπήκε στο σπίτι μια μέρα που απουσίαζα. Να σημειωθεί πως το διπλανό διαμέρισμα απο εμένα είναι της οικογένειάς της και ανεβαίνει και παρακολουθεί τι κάνω στο μπαλκόνι και μέσα στο σπίτι.

Επίσης μου έκανε παρατήρηση επειδή έφερα το αγόρι μου 2 βράδια στο σπίτι και μου είπε να μην ξαναγίνει και ότι δεν δέχεται τη συγκατοίκηση (ενώ το να μείνει κάποιος σπίτι σου για 2-3 βράδια δεν είναι συγκατοίκηση, αλλά φιλοξενία!). Της τονίσαμε ότι δεν πρόκειται για συγκατοίκηση, αλλά για φιλοξενία του φίλου μου, αφού μένω με την αδερφή μου. Επίσης την επόμενη μέρα άλλαξα κλειδαριά χωρίς να την ενημερώσω και αυτή συνεχίζει να επιμένει ότι θέλει πρόσβαση στο σπίτι με την πρόφαση ότι θέλει να προλάβει κάποια φωτιά η πλημμύρα. Έχει το δικαίωμα να μπαίνει στο σπίτι οπότε θέλει χωρίς την άδειά μου; Και να μου επιβάλει να μην φέρνω κανεναν μες στο σπίτι για παραπάνω από ένα βράδυ, ενώ δεν είχε συμφωνηθεί ποτέ κάτι τέτοιο;;;;

Υ.Γ : Δεν επιθυμώ να της δώσω κάποιο κλειδί από το σπίτι και δεν νιώθω ασφάλεια να γίνεται κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται την ιδιωτικότητά του.

 

Advertisements

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 574 ΑΚ με την σύμβαση της μίσθωσης ο εκμισθωτής –ιδιοκτήτης ακινήτου έχει υποχρέωση να παραχωρήσει στον μισθωτή τη χρήση του πράγματος (στην προκειμένη περίπτωση ακίνητο) για όσο διαρκεί η μίσθωση και ο μισθωτής να καταβάλει το συμφωνημένο μίσθωμα. Περαιτέρω κατά το άρθρο 594 ΑΚ ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει αμέσως τη μίσθωση και να ζητήσει αποζημίωση, αν ο μισθωτής, παρά τις διαμαρτυρίες του εκμισθωτή, δεν μεταχειρίζεται το μίσθιο με επιμέλεια και όπως συμφωνήθηκε ή δεν τηρεί τη συμπεριφορά που πρέπει απέναντι στους άλλους ενοίκους.

Από τα ανωτέρω εκτιθέμενα προκύπτει ότι με την έναρξη της μισθώσεως ο εκμισθωτής, ακόμα κι αν κρατήσει κλειδιά του σπιτιού ως ιδιοκτήτης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί, δεν έχει δικαίωμα σε καμία περίπτωση να τα χρησιμοποιεί, καθώς η κατοχή του μισθίου ανήκει στο μισθωτή. Ακόμα κι αν θέλει να εκτελέσει τον όρο του συμβολαίου που λέει για έλεγχο φθορών του μισθίου ή για την επίσκεψη υποψήφιων αγοραστών, η επίσκεψη πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με το μισθωτή και αφού ο τελευταίος του του επιτρέψει και ποτέ δεν θα πρέπει να φθάνει στα όρια της καταχρηστικότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση η εκ μέρους σας αλλαγή της κλειδαριάς και η φυσιολογική κατ΄εμέ άρνησή σας για συχνές επισκέψεις στο μίσθιο ακίνητο – εφόσον δεν έχετε συμπληρώσει ένα μήνα στο άνω ακίνητο, ακόμα δε και η επίσκεψη φιλικών/συγγενικών σας προσώπων ή η ολιγοήμερη διαμονή τους στο ακίνητό σας, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγω καταγγελίας της μισθώσεως για παραβίαση των ανωτέρω όρων από την εκμισθώτριά σας, ειδικά δε αν δεν αναγράφονται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Τέλος δεν οφείλετε να της παραδώσετε κανένα κλειδί, απλά μπορείτε να την ενημερώσετε ότι σε περίπτωση που υπάρχει έκτατη ανάγκη και απουσιάζετε, θα μεριμνήσετε εσείς για να μεταβεί κάποιο φιλικό σας πρόσωπο στο μίσθιο ακίνητο, που θα του έχετε εμπιστευτεί εσείς το κλειδί του ακινήτου σας.

Πέγκυ Καραγιάννη, Δικηγόρος

 

Από singleparent.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα