Cheesecake crème brûlée: Ένας υπέροχος γλυκός συνδυασμός βελούδινης κρέμα και καμένης καραμέλα που πρέπει να γευτείτε
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
Για τη βάση
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 20 γρ. βούτυρο, για τη φόρμα
Για την κρέμα
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 750 γρ. τυρί κρέμα
- 10 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη σύνθεση
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Βάζουμε το βούτυρο στη τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα μπισκότα, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε για να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας ή με ένα ποτήρι με ίσια βάση.
Ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το τυρί κρέμα και χτυπάμε με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, για να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Περιμένουμε να απορροφηθεί ο ένας για να βάλουμε τον επόμενο. Ιδανικά σταματάμε το μίξερ και μαζεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου.
Ρίχνουμε αργά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα.
Για τη σύνθεση
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
Απλώνουμε το βούτυρο στο εσωτερικό της φόρμας (περιμετρικά) που έχουμε τη βάση και βάζουμε προσεκτικά την κρέμα.
Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του cheesecake και την καίμε με ένα φλόγιστρο.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η καμένη ζάχαρη και σερβίρουμε.