Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο, νηστίσιμο φαγητό, που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια.
Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Υλικά
- 1 χταπόδι 2 κιλών
- 1 φύλλο δάφνης
- κόκκους πιπέρι
- κόκκους μπαχάρι
- 1 ποτήρι κρασί
- 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 1 λεμόνι
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού, το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με τα δικά του υγρά, για 35΄- 40΄.
Προσέχουμε να μην κολλήσει και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, γιατί το χταπόδι βγάζει πολλά υγρά.
Ταυτόχρονα βάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό να βράσουν για 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Μόλις μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε πυρέξ ή ταψάκι μαζί με τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το χταπόδι, το δενδρολίβανο, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και το ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένο το φαγητό με υγρά.
Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30΄.