Σερβίρουμε αυτό το πικάντικο κεμπάπ με φρεσκοψημένες πίτες.
Από τον Χριστόφορο Πέσκια
Advertisements
Υλικά
Τεμάχια: 8
- 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. γλυκού σουμάκ, σε σκόνη
- 1 ντοματάκι από κονσέρβα, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 8 πίτες για σουβλάκια
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 20 ντοματάκια, το καθένα σε 4 κομμάτια
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια. Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν.
Advertisements
Ψήσιμο σε ψησταριά
- Λαδώνουμε τα κεμπάπ και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Η δοκιμή μας
- Ψήσαμε τα κεμπάπ σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 5 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν καλά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Ψήσιμο στον φούρνο
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατότερη θερμοκρασία.
- Λαδώνουµε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεµπάπ.
- Ψήνουµε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, µέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε τα κεμπάπ και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Λαδώνουμε ελαφρώς τις πίτες και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό στη σχάρα ή σε τηγάνι, ίσα να ζεσταθούν. Βγάζουμε τις πίτες από τη σχάρα, απλώνουμε σε καθεμία το κεμπάπ, αφαιρώντας το καλαμάκι, και μοιράζουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και τον μαϊντανό.
- Αλατοπιπερώνουμε, τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.
Advertisements