Οι αρτηρίες μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες αίμα σε κάθε όργανο του σώματος.
Η απόφραξη των αρτηριών είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών και άλλων ουσιών, όπως η χοληστερόλη, στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους.
Όταν οι αρτηρίες σκληρύνουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας, κατάσταση γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες 10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες:
Ακτινίδια και πεπόνι:
Είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και της πλάκας που δημιουργείται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.
Λιπαρά ψάρια:
Ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν πηγή καλών λιπαρών και εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.
Μούρα και κόκκινα σταφύλια:
Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία σταματούν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Οι φράουλες, τα κεράσια, τα βατόμουρα και άλλα μούρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτα με βιταμίνες.
Σκόρδο:
Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, δείτε την περιεκτικότητά τους σε αλικίνη (allicin) που είναι ενεργό συστατικό του σκόρδου.
Μήλα και γκρέιπφρουτ:
Η πηκτίνη (διαλυτή ίνα) σε αυτά τα φρούτα μειώνει την κακή χοληστερόλη, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Σπανάκι:
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην πρόληψη της πλάκας που φράζει τις αρτηρίες. Περιέχει επίσης κάλιο και φυλλικό οξύ, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ελαιόλαδο:
Είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επιλέγετε αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μην το παρακάνετε, καθώς δίνει αρκετές θερμίδες.
Ντομάτες:
Είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.
Ρόδι:
Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τη διαδικασία αρτηριοσκλήρυνσης.
Πράσινο τσάι:
Τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ένα καλής ποιότητας πράσινο τσάι μπορεί επίσης να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων αίματος και βοηθάει στη διατήρηση της υγιούς εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.