Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπέικον με σύγλινο ή απάκι ή ένα καπνιστό ζαμπόν και να εμπλουτίσουμε το πιλάφι με κύβους γραβιέρας, που θα προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος, ίσα να λιώσουν ελαφρώς.
Από την Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
- 400 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
- 150 γρ. μπέικον (κατά προτίμηση από ενιαίο κομμάτι, κομμένο σε κυβάκια)
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον αρακά και το ρύζι, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ρίχνουμε 800 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μπέικον, τον μαϊντανό και τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε 2-3 λεπτά να «ξεκουραστεί».