Οι έφηβοι λαμβάνουν τα 2/3 των συνολικών του θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και όσα περισσότερα καταναλώνουν, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση της καρδιακής τους υγείας, υποστηρίζει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και προς το παρόν βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.
Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα κατηγοριοποίησης της διατροφής NOVA, συνοψίζοντας την κατηγορία ενδιαφέροντος σε «σνακ, ροφήματα, έτοιμα γεύματα και πολλά άλλα προϊόντα που προέρχονται εν μέρει ή εν συνόλω από ουσίες-εκχυλίσματα τροφίμων ή από υποκατάστατα τροφίμων με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα πραγματικά τρόφιμα».
Ενδεικτικά, η κατηγορία των υπεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνει τα πατατάκια, τα μπισκότα, τις καραμέλες, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα όπως η πίτσα, οι σούπες της στιγμής, τα χοτ ντογκ και οι φτερούγες κοτόπουλου. Με λίγα λόγια, ό,τι μπορεί να βρει κανείς στο δωμάτιο ενός εφήβου.
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Zefeng Zhang, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα. Σημειώνεται ότι μια διατροφή υψηλή σε νάτριο σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ η κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν 5.565 ανθρώπους ηλικίας από 12 έως 19 ετών που είχαν λάβει μέρος σε μια εκτεταμένη εθνική έρευνα. Συνέκριναν, λοιπόν,τη διατροφή των εφήβων με τα αποτελέσματά τους σε μια λίστα κατηγοριών της καρδιακής υγείας, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων το βάρος, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη κ.α.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν υπερβολικά πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με περίπου το 66% των θερμίδων τους να προέρχεται από αυτά, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 55%.
Τελικά, οι διατροφικές επιλογές των εφήβων σχετίστηκαν με χειρότερη καρδιακή υγεία, αφού για κάθε αύξηση 5% στον αριθμό των θερμίδων που λάμβαναν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κάθε ημέρα, η βαθμολογία τους στην κλίμακα των 12 βαθμών της καρδιακής υγείας μειωνόταν κατά 0,13 πόντους.
Με άλλα λόγια, «η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων μακροπρόθεσμα στους εφήβους», εξηγεί ο Δρ. Zhang.
Μια πτυχή του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ότι είναι πιο εύκολο για όλους να υπερκαταναλώνουν τρόφιμα που είναι φτιαγμένα για να είναι νόστιμα. «Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερα τέτοια τρόφιμα, ακόμα κι όταν δεν πεινάνε. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα υπεπεξεργασμένα τρόφιμα συχνά δεν έχουν φυτικές ίνες, μπορεί να μην δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού τόσο όσο τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα», καταλήγουν οι επιστήμονες.