Μην χασετε

Πεντανόστιμα μελιτζανοπιτάκια κουρού με κιμά και γραβιέρα

Πεντανόστιμα μελιτζανοπιτάκια με τραγανή, σπιτική ζύμη κουρού, κιμά και λιωμένη γραβιέρα από πάνω!

Υλικά για τη γέμιση

  • 1,5 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 αποφλιωμένες ντομάτες
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη κουρού

  • 1 βιτάμ λιωμένο και επιπλέον για να αλείψουμε το ταψί
  • 1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ.του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ.του γλυκού κοφτό ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κου.του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 5-6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειαστεί για να έχουμε μια αφράτη ζύμη

Για από πάνω:

  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. γάλα
  • λίγη γραβιέρα χοντροτριμμένη

Εκτέλεση

  1. Για να ετοιμάσουμε την κουρού σε ένα μπολ ρίχνουμε το βιτάμ χλιαρό και τη μαγιά, το καλαμποκέλαιο, το γιαούρτι, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν ανακατεμένα, λίγο λίγο μέσα στο μίγμα με τα υγρά ζυμώνοντας απαλά έως ότου έχουμε μια αφράτη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί 1 ώρα σκεπασμένη καλά.
  2. Έπειτα την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2εκ. και κόβουμε με ένα μπολάκι τοποθετώντας το ανάποδα στρόγγυλα.
  3. Για τη γέμιση αποφλοιώνουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη για το κρεμμύδι και τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Έπειτα, τις στραγγίζουμε από τα υγρά που έχουν βγάλει και τις βάζουμε να σωταριστούν με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μετά προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, τον κιμά και τον ψήνουμε λίγη ώρα στο τηγάνι και αυτόν, μετά το αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα και τη ζάχαρη, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά να δέσει το μίγμα μας.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει βάζουμε και τα αυγά χτυπημένα μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης που κόψαμε σε στρόγγυλα στη μέση λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε μπαλάκια.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με έναν κρόκο αυγού με 1 κ.σ. γάλα ανακατεμένα για να πάρουν τα πιτάκια ωραίο χρώμα στο ψήσιμο και πασπαλίζουμε με λίγη χοντρο-τριμμένη γραβιέρα από πάνω.
  7. Ψήνουμε στους 175οC για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα